Buteflika mégsem indul újra az algériai elnökválasztáson

Abdel-Azíz Buteflika, Algéria 1999 óta hivatalban lévő államfő közlemény útján bejelentette hétfőn, hogy elhalasztják az eredetileg áprilisra kitűzött elnökválasztást. A 82 éves politikus az újbóli indulása ellen hetek óta tartó tüntetések hatására egyúttal bejelentette visszalépését is.

„Nem lesz ötödik mandátum” - szögezte le Buteflika az elnöki közleményben. „Nem lesz elnökválasztás április 18-án” - tette hozzá, amit a hetek óta tartó kormányellenes tüntetésekre utalva azzal indokolt, hogy választ adjanak a  tüntetők követeléseire.  Egyben politikai és gazdasági reformokat ígért. 

Az elnöki hivatal tudatta azt is, hogy hamarosan átszervezik a kormányt, és népszavazásra bocsájtanak egy új alkotmányt.

A bejelentést követően az algériai székhelyű Ennahar TV közölte: lemondott Ahmed Ujahja miniszterelnök.

Hetek óta, szinte napi rendszerességgel tízezrek tüntetnek az észak-afrikai országban, tiltakozva az ellen, hogy a húsz éve hatalmon levő Buteflika újra induljon az ötödik elnöki ciklusáért. Az elnök korábban kompromisszumos megoldást kínált: ha újraválasztják, akkor hajlandó egy éven belül új választást kiírni, amelyen viszont már nem fog indulni, de a demonstrálók ezt nem fogadták el.

Az elnök vasárnap este tért haza Svájcból, ahol két hétig volt gyógykezelésen. (MTI)

Hogy legyen, aki a következő polgármesterről is elmondja az igazat

A kormánymédia százmilliárdokból próbál túlharsogni minden kritikus hangot az országban, amikor pedig választás közeledik, felismerhetetlenre hajlítják a valóságot. Ha szerinted fontos, hogy valódi híreket is lehessen olvasni, akkor támogasd rendszeresen a 444 szerkesztőségét!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.