Leállt a caracasi vízmű, vízszolgáltatás nélkül maradt a venezuelai főváros

Leállt hétfőn Caracasban a vezetékes vízszolgáltatás, mivel a venezuelai energiaválság miatt a főváros önkormányzata a csapok elzárására kényszerült. Ezzel kb. 5,5 millió ember vízellátása került veszélybe. Caracas 900 méteres tengerszint fölötti magasságban fekszik, ivóvizet a főváros alatt mélyen húzódó csatornarendszerből szerez. A megfelelő szolgáltatáshoz azonban hatalmas szivattyúkra van szükség, amik felhozzák a vizet, a venezuelai energiaválság miatt azonban ezeket a szivattyúkat egyre nehezebb volt megfelelően üzemeltetni.

Caracas több negyedében igazából már az utóbbi néhány napban sem volt vízszolgáltatás. Mindezt abban az országban, ami hatalmas kőolajtartalékai miatt világ egyik legnagyobb energiahordozó-exportőre.

A víz- és energiaszolgáltatás akadozása tovább hergelte a venezuelaiak jelentős részét Nicolás Maduro elnök ellen, akinek kihívóját Juan Guaidót több nyugati ország is támogatásáról biztosította. (Bloomberg)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.