Már a szavazás előtt elbukhatott Kásler egészségügyi reformcsomagja

Szűk két hete a Népszava robbantotta a hírt, hogy Kásler Miklós erőforrásminiszter 10 pontos reformcsomagot nyújt be a magyar egészségügy megreformálása végett. A lap akkor arról írt, hogy az első durva becslések szerint a teljes pakk 1000-1500 milliárd forintba kerülhet.

Előterjesztésében Kásler többek között arról értekezett, hogy évente 24 ezer magyar hal meg csak amiatt, hogy nem kezdik meg kellő időben a kezelését.

Most arról írnak, hogy ez az egész elbukott, mielőtt még a kormány elé kerülhetett volna, a pénzügyminisztérium ugyanis állítólag megtorpedózta azt a tárcaközi egyeztetés fázisában. Szerintük ugyanis idén biztosan nincs ilyesmire pénz a költségvetésben. A cikk szerint kétséges, hogy a Kásleréval párhuzamos két másik nagy reformtervből - vagyis a Nemzet Bank pontjaiból és a Pénzügyminisztérium elképzeléseiből - lesz-e bármi. 

A tízpontos Kásler-csomag költségeit nézve két legnagyobb eleme

  • a főváros teljes egészségügyi ellátását átalakító, az úgynevezett szuperkórházak felépítését is magába foglaló Egészséges Budapestért Program

  • és a Semmelweis Egyetem fejlesztése

lettek volna. 

Kásler a Népszava szerint öt nagy népbetegségcsoportot jelölt meg, hogy az ezek gyógyításával foglakozó országos intézeteket is felfejlesszék.

Ezek a daganatos-, a keringési- és a mozgásszervi, a gyermekgyógyászati, és a pszichiátriai betegségek.

A csomag további pontjai

  • az alapellátás modernizálása

  • a sürgősségi ellátás modernizálása

  • és a prevenciós feladatokat összefogó Nemzeti Népegészségügyi Szakpolitikai Program 

lettek volna. 

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.