Már a szavazás előtt elbukhatott Kásler egészségügyi reformcsomagja

POLITIKA
2019 március 11., 06:12
comments 131

Szűk két hete a Népszava robbantotta a hírt, hogy Kásler Miklós erőforrásminiszter 10 pontos reformcsomagot nyújt be a magyar egészségügy megreformálása végett. A lap akkor arról írt, hogy az első durva becslések szerint a teljes pakk 1000-1500 milliárd forintba kerülhet.

Előterjesztésében Kásler többek között arról értekezett, hogy évente 24 ezer magyar hal meg csak amiatt, hogy nem kezdik meg kellő időben a kezelését.

Most arról írnak, hogy ez az egész elbukott, mielőtt még a kormány elé kerülhetett volna, a pénzügyminisztérium ugyanis állítólag megtorpedózta azt a tárcaközi egyeztetés fázisában. Szerintük ugyanis idén biztosan nincs ilyesmire pénz a költségvetésben. A cikk szerint kétséges, hogy a Kásleréval párhuzamos két másik nagy reformtervből - vagyis a Nemzet Bank pontjaiból és a Pénzügyminisztérium elképzeléseiből - lesz-e bármi. 

A tízpontos Kásler-csomag költségeit nézve két legnagyobb eleme

  • a főváros teljes egészségügyi ellátását átalakító, az úgynevezett szuperkórházak felépítését is magába foglaló Egészséges Budapestért Program

  • és a Semmelweis Egyetem fejlesztése

lettek volna. 

Kásler a Népszava szerint öt nagy népbetegségcsoportot jelölt meg, hogy az ezek gyógyításával foglakozó országos intézeteket is felfejlesszék.

Ezek a daganatos-, a keringési- és a mozgásszervi, a gyermekgyógyászati, és a pszichiátriai betegségek.

A csomag további pontjai

  • az alapellátás modernizálása

  • a sürgősségi ellátás modernizálása

  • és a prevenciós feladatokat összefogó Nemzeti Népegészségügyi Szakpolitikai Program 

lettek volna. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.