Már a szavazás előtt elbukhatott Kásler egészségügyi reformcsomagja

Szűk két hete a Népszava robbantotta a hírt, hogy Kásler Miklós erőforrásminiszter 10 pontos reformcsomagot nyújt be a magyar egészségügy megreformálása végett. A lap akkor arról írt, hogy az első durva becslések szerint a teljes pakk 1000-1500 milliárd forintba kerülhet.

Előterjesztésében Kásler többek között arról értekezett, hogy évente 24 ezer magyar hal meg csak amiatt, hogy nem kezdik meg kellő időben a kezelését.

Most arról írnak, hogy ez az egész elbukott, mielőtt még a kormány elé kerülhetett volna, a pénzügyminisztérium ugyanis állítólag megtorpedózta azt a tárcaközi egyeztetés fázisában. Szerintük ugyanis idén biztosan nincs ilyesmire pénz a költségvetésben. A cikk szerint kétséges, hogy a Kásleréval párhuzamos két másik nagy reformtervből - vagyis a Nemzet Bank pontjaiból és a Pénzügyminisztérium elképzeléseiből - lesz-e bármi. 

A tízpontos Kásler-csomag költségeit nézve két legnagyobb eleme

  • a főváros teljes egészségügyi ellátását átalakító, az úgynevezett szuperkórházak felépítését is magába foglaló Egészséges Budapestért Program

  • és a Semmelweis Egyetem fejlesztése

lettek volna. 

Kásler a Népszava szerint öt nagy népbetegségcsoportot jelölt meg, hogy az ezek gyógyításával foglakozó országos intézeteket is felfejlesszék.

Ezek a daganatos-, a keringési- és a mozgásszervi, a gyermekgyógyászati, és a pszichiátriai betegségek.

A csomag további pontjai

  • az alapellátás modernizálása

  • a sürgősségi ellátás modernizálása

  • és a prevenciós feladatokat összefogó Nemzeti Népegészségügyi Szakpolitikai Program 

lettek volna. 

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.