Rekordidő alatt evezte át az Atlanti-óceánt egy féllábú brit extrémsportoló

sport
2019 március 11., 16:07
comments 57

Rekordidő alatt evezte át egyedül az Atlanti-óceánt Lee Spencer féllábú brit extrémsportoló. A 49 éves egykori tengerészgyalogos két hónap alatt jutott el a portugáliai Portimaóból a dél-amerikai Francia Guyanába, 36 nappal megjavítva a korábbi csúcsot, amelyet egy nem mozgássérült norvég atléta, Stein Hoff állított fel 2002-ben. Ő 96 nap 12 óra 45 perc alatt tette meg az 5600 kilométeres utat.

A testi fogyatékosok hasonló rekordját eddig a brit Stuart Boreham tartotta, aki 109 nap 12 óra és kilenc perc alatt jutott el a Kanári-szigetekről a közép-amerikai Barbadosba 2004-ben.

photo_camera Fotó: JODY AMIET/AFP

Spencernek annak ellenére sikerült látványosan megjavítani a korábbi világrekordot, hogy helyzetmeghatározó műszerének meghibásodása miatt négy napig rostokolt a Kanári-szigeteken. Az atléta január 9-én indult Portugáliából, és helyi idő szerint hétfő hajnali fél 2-kor jelentette be a Twitteren megérkezését a Francia Guyana-i partokhoz.

A veterán tengerészgyalogos háromszor is megjárta Afganisztánt, ahonnét mindannyiszor épségben hazatért; jobb lábát, amelyet művégtaggal pótoltak, egy közlekedési balesetben veszítette el 2014-ben.

photo_camera Fotó: JODY AMIET/AFP

Indulása előtt Spencer azt mondta, reméli, hogy teljesítménye nyomán másként néznek majd a fogyatékos emberekre. Szerinte senkit sem szabad pusztán a fogyatékossága alapján megítélni. Lee Spencer 2015 decemberében három másik végtagfogyatékos volt katona társaságában keresztülevezett az Atlanti-óceánon. Négyüknek mindössze három saját lábuk volt. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.