A CEU diákjai elkapták Manfred Webert

Több 444 videó?
Szeretném

A CEU budapesti központjába is ellátogatott magyarországi útján Manfred Weber, az Európai Néppárt EP-választási csúcsjelöltje, aki azért érkezett Magyarországra, hogy a Fidesz a Néppártban maradásáról egyeztessen. Weber a múlt héten adott sajtónyilatkozataiban a CEU Magyarországon maradását is feltételéül szabta annak, hogy a Fidesz a Néppárt tagja maradhasson.

Az egyetemet nem csupán ezért kereste fel, hanem azért is, hogy felajánlja a bajor kormány segítségét a CEU fennmaradásához. Ajánlata szerint a bajor kormány és a müncheni Technische Universität részt vállalna a CEU finanszírozásában, két tanszék munkáját is támogatnák.

Weber Michael Ignatieff-fel tárgyalt, megbeszélésük után, távoztában állta útját a CEU több diákja, akik a CEU melletti tüntetéseket is szervezték. Miután egyik asszisztense megerősítette Webernek, hogy ezek a diákok települtek ki októberben a Kossuth térre a CEU védelmében, a német politikus megállt beszélgetni velük, még a Szabad Egyetemes kitűzőt is elfogadta tőlük, írja a Mérce.

Az esetről készült felvételen hallható, hogy a kérdéseikre is válaszolt. "Garantálnunk kell, hogy a CEU továbbra is teljes mértékben Budapesten maradhat. A tanszabadság európai érték, és ugyan lehetőségeim korlátozottak, de a cél érdekében latba fogom vetni ezeket" - mondta Weber.

A Fidesz elé húzott vörös vonallal kapcsolatos kérdés elől viszont már kitért. "Ha problémáink vannak, meg kell beszélnünk azokat a másik féllel" - mondta erre.

"Weber Úr azért érkezett, hogy megbeszélje, hogyan biztosítható a CEU amerikai akkreditációjú intézményként való működése Magyarországon. A CEU támogatja Weber Úr kezdeményezését, és várja a Manfred Weber és Orbán Viktor közötti találkozó eredményét. Mivel a magyar kormány által hozott törvény értelmében a CEU nem vehet fel új diákokat az amerikai akkreditációjú programjaiba, a CEU az eddigi terveit követve továbbra is arra készül, hogy a következő tanévben az amerikai akkreditációjú programjait Bécsben indítja el" - írta Weber és Ignatieff találkozójáról szerkesztőségünkhöz eljuttatott hivatalos közleményében az egyetem.

Weber a CEU-n tett látogatása után indult Orbán Viktorhoz. Talán addigra sikerült már eltakarítani minden Junckeres plakátot az útjából.