Az EU hatékonyabb védelmet adna az uniós jog megsértését bejelentőknek

2019 március 12., kedd 8:19

Az Európai Parlament és az EU-s tagállamokat képviselő Tanács ideiglenes megállapodásra jutott az uniós jog megsértéséről beszámoló, visszaélést bejelentő személyek magas szintű védelmét biztosító új szabályokról.

A Tanács közölte, hogy az új szabályok az uniós jog területeinek széles körét ölelik fel, ideértve a pénzmosás elleni küzdelmet, a társasági adózást, az adatvédelmet, az EU pénzügyi érdekeinek védelmét, az élelmiszer- és termékbiztonságot, a környezetvédelmet és a nukleáris biztonságot. Ezenfelül a tagállamok szabadon kiterjeszthetik ezeket a szabályokat más területekre is.

Az új szabályok biztonságos rendszert hoznak létre, és egyértelmű bejelentési eljárásokat és kötelezettségeket írnak elő a munkáltatóknak. A visszaélést bejelentőket arra ösztönzik, hogy először intézményen belül tegyenek jelentést, ha az általuk felfedni kívánt jogsértés hatékonyan kezelhető a szervezeten belül, és ha nem áll fenn megtorlás veszélye velük szemben. Ha az ügy körülményeire tekintettel úgy látják jónak, közvetlenül az illetékes hatóságoknak is bejelenthetik az általuk feltárt információkat.

Ha a hatóságok a bejelentés után nem intézkednek megfelelően, vagy a közérdeket fenyegető közvetlen vagy nyilvánvaló veszély továbbra is fennáll, a visszaélést bejelentő nyilvánosságra hozhatja a rendelkezésre álló információkat akár a médián keresztül is.

A szabályok védelmet fognak biztosítani a visszaélést bejelentő személyeknek az esetleges megtorlással, elbocsátással, az alacsonyabb beosztásba sorolással és a megtorlás egyéb formáival szemben, emellett megkövetelik a nemzeti hatóságoktól, hogy nyújtsanak tájékoztatást a visszaélések bejelentésére vonatkozó eljárásokról és a rendelkezésre álló védelemről – írták, kiemelve, hogy a visszaélést bejelentőknek a bírósági eljárásokban is védelmet kell kapniuk.

A létrejött megállapodást még az Európai Parlament egészének és az uniós Tanácsnak hivatalosan is jóvá kell hagynia. (MTI)