Az USA minden diplomatáját kivonja Venezuelából

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

A venezuelai válság "mélyülésére" tekintettel Mike Pompeo amerikai külügyminiszter döntése alapján az Egyesült Államok még a héten kivonhatja minden diplomatáját a dél-amerikai országból. Pompeo indoklása szerint "a döntés tükrözi a helyzet romlását Venezuelában". Pompeo azt is elismerte, hogy az amerikai diplomáciai jelenlét "kényelmetlenség" volt az USA számára.

Tűz egy caracasi trafóházban. Venezuelában a hónapok óta tartó válsághelyzetet csak fokozta, hogy napok óta nincs áramellátás sem.Fotó: HO/AFP

Venezuelában keddre mind az ellenzék, mind a Maduro-kormány tüntetésre szólította fel híveit. Az önmagát az ország ideiglenes elnökévé kikiáltó Juan Guaidó vezette parlament szükségállapotot hirdetett - bár ehhez nincs jogköre - a több napja tartó áramszünet miatt, Nicolás Maduro elnök pedig hétfőn este televíziós beszédben sürgette társadalmi szervezetek "aktív ellenállását".

Az áramkimaradások miatt szünetel egy sor más közszolgáltatás is, ennél a caracasi szennyvízcsatornánál például azért gyűlik a tömeg, hogy vizet szerezzen, mert áram hiányában a vízellátás sem működik.Fotó: CRISTIAN HERNANDEZ/AFP

Maduro szerint a négy napja tartó áramkimaradás amerikai kibernetikai támadásnak tulajdonítható. Beszédében azt állította, hogy az áramkimaradás szándékos stratégia a venezuelaiak elkeserítésére és a segélyszállítmányok bejuttatásának megkönnyítésére, hogy aztán majd így igazoljanak egy amerikai katonai intervenciót. Az elnök - részletek közlése nélkül - bejelentette azt is, hogy két embert letartóztattak, mert "rajtakapták" őket, hogy "merényletet készítettek elő" villamosipari berendezések ellen. (Via MTI)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.