Az USA minden diplomatáját kivonja Venezuelából

külföld
2019 március 12., 05:31
comments 54

A venezuelai válság "mélyülésére" tekintettel Mike Pompeo amerikai külügyminiszter döntése alapján az Egyesült Államok még a héten kivonhatja minden diplomatáját a dél-amerikai országból. Pompeo indoklása szerint "a döntés tükrözi a helyzet romlását Venezuelában". Pompeo azt is elismerte, hogy az amerikai diplomáciai jelenlét "kényelmetlenség" volt az USA számára.

Tűz egy caracasi trafóházban. Venezuelában a hónapok óta tartó válsághelyzetet csak fokozta, hogy napok óta nincs áramellátás sem.
photo_camera Tűz egy caracasi trafóházban. Venezuelában a hónapok óta tartó válsághelyzetet csak fokozta, hogy napok óta nincs áramellátás sem. Fotó: HO/AFP

Venezuelában keddre mind az ellenzék, mind a Maduro-kormány tüntetésre szólította fel híveit. Az önmagát az ország ideiglenes elnökévé kikiáltó Juan Guaidó vezette parlament szükségállapotot hirdetett - bár ehhez nincs jogköre - a több napja tartó áramszünet miatt, Nicolás Maduro elnök pedig hétfőn este televíziós beszédben sürgette társadalmi szervezetek "aktív ellenállását".

Az áramkimaradások miatt szünetel egy sor más közszolgáltatás is, ennél a caracasi szennyvízcsatornánál például azért gyűlik a tömeg, hogy vizet szerezzen, mert áram hiányában a vízellátás sem működik.
photo_camera Az áramkimaradások miatt szünetel egy sor más közszolgáltatás is, ennél a caracasi szennyvízcsatornánál például azért gyűlik a tömeg, hogy vizet szerezzen, mert áram hiányában a vízellátás sem működik. Fotó: CRISTIAN HERNANDEZ/AFP

Maduro szerint a négy napja tartó áramkimaradás amerikai kibernetikai támadásnak tulajdonítható. Beszédében azt állította, hogy az áramkimaradás szándékos stratégia a venezuelaiak elkeserítésére és a segélyszállítmányok bejuttatásának megkönnyítésére, hogy aztán majd így igazoljanak egy amerikai katonai intervenciót. Az elnök - részletek közlése nélkül - bejelentette azt is, hogy két embert letartóztattak, mert "rajtakapták" őket, hogy "merényletet készítettek elő" villamosipari berendezések ellen. (Via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.