Egyetlen kép leleplezi a mai Orbán-Weber-találkozó álságosságát és hogy a kormány mennyire tartja a magyar embereket, a Néppárt pedig Magyarországot

publicisztika
2019 március 12., 12:26

Első látásra tényleg fergetegesen vicces az a fotó, amit az imént kaptunk olvasónktól, Árpádtól, pedig csak két, egymáshoz tompa V alakban kapcsolódó óriásplakát-állványt látni rajta, amik közül az egyik le van ragasztva világoskék papírral, míg a másikon a magyar kormány jól ismert, uszító, EU-ellenes, a háttérben vigyorgó öreg zsidóval klasszikus antiszemita sztereotípiákat felélesztő plakátja látható.

photo_camera Fotó: Olvasónk

A kép egyrészt azért annyira vicces, mert a reptérről Budapest belvárosába vezető útvonal mentén készült, ott, ahol Manfred Weber, az EP-választások néppárti csúcsjelöltje kedden Budapestre érkezett, hogy Orbán miniszterelnökkel a Fidesz Néppártból való kizárásáról vagy maradásáról tárgyaljon. A reptéri út mentén elhelyezett óriásplakátokat azért ragasztották át sebtében, mert a Fidesz-kormány a napokban megígérte a Néppártnak, hogy véget vet az uszító, az európai jobboldali-konzervatív politikai közösség zöme által is elítélt kampányának. Amit persze nem tett meg, a plakátok kint vannak még sok helyen országban, csak ott nem, ahol Weber megpillanthatná őket.

A kép humora másrészt abból fakad, hogy mint jól látható, a mindkét irányú forgalomnak szóló 2 plakátból csak azt ragasztották le, amelyiket az érkező delegáció láthatott, a másikat már nem.

Klasszikus Patyomkin-megoldás.

Ez a kép azonban sokkal több egy kormányzati átverés/stikli/falmelléki bepróbálkozás rögzítésénél. Hiszen tökéletesen, sőt ami még fontosabb, objektíven bemutatja, hogy

  1. a magyar kormány mennyire becsüli a polgárait. Aki ugyanis bármit is hallott az ügyről, az első pillantásra észreveszi, hogy mi történt, és hogy a kormány a látszatra is alig adva veri át a Néppártot és csinál segget a saját szájából. Azt üzenve a polgárainak, hogy amit mond, azt nem szabad kicsit sem komolyan venni.
  2. a magyar kormány mennyire tartja a "Fidesz európai pártcsaládját" meg az egy ideje sokat emlegetett kereszténydemokráciát.
  3. és valójában azt is, hogy a Néppártot és az EU-t milyen mélységben érdekli Magyarország. Hiszen nyilván képtelenség, hogy ne tudnák, milyen Patyomkin-hazugságokkal eteti őket a Fidesz. Most is, illetve minden olyan alkalommal, amikor összevonják a szemöldöküket a demokrácia túl látványos felszámolása és az összeesküvés-elméletes gyűlöletet szító hazug kommunikációs kampányok miatt.

Szóval ma az történik, hogy Weber és Orbán úgy tesznek, mintha két komolyan vehető partner komoly tárgyalásokat folytatna egy feszült politikai helyzet megoldásáról, miközben Orbán valójában kamuzik Webernek és átveri, amit Weber pontosan tud, de úgy tesz, mintha elhinné Orbán minden szavát, mert nem feltétlenül érdeke a Fidesz teljes elidegenítése. A két, egymásnak hazudó fél pedig együtt nézi le az őket szemlélő publikumot, vagyis a magyar és az európai választópolgárokat.

Gratulálunk Árpádnak, hogy ezt a ritka gusztustalan, képmutató, ugyanakkor bonyolult szituációt sikerült egyetlen egyszerű képbe sűrítenie!

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.