Weber azt akarja, hogy Orbán kérjen bocsánatot azoktól, akiknek problémát okozott

POLITIKA
2019 március 12., 16:24
comments 179

Az Európai Néppárt listavezetője a Dohány utcai zsinagógában tartott sajtótájékoztatóján nagyjából ugyanazt mondta, mint a egy órával korábban a zsinagóga előtti emlékfánál. Vagyis nem sokat. 

Az Orbán Viktorral folytatott megbeszélést konstruktívnak minősítette,ugyanakkor hozzátette, sok mindenről beszéltek a miniszterelnökkel, de nem oldottak meg minden problémát. Manfred Weber szerint vannak alapvető értékek, amelyeket az Európai Néppárt minden tagpártjának, így a Fidesznek is tiszteletben kell tartania. Kijelentette, hogy a Fidesznek minden Brüsszel- és Európai Unió-ellenes kampányt be kell szüntetnie, el kell távolítani a Brüsszel-ellenes plakátokat és garantálnia kell, hogy a jövőben sem lesznek ilyen kampányok.

photo_camera Manfred Weber sajtótájékoztatót tart a Dohány utcai zsinagóga előtt Fotó: Mohai Balázs/MTI/MTVA

Kitért arra is, hogy jó megoldásnak tartaná, ha a magyar kormányfő bocsánatot kérne azokért a problémákért, amelyeket az Európai Néppárt más pártjainak okozott.De még nem tudja, hogy Orbán Viktor bocsánatot kér-e, majd a következő napokban kiderül. Jelentsen ez bármit is.

Weber korábban a CEU-n járt, ahol felajánlja a bajor kormány segítségét a CEU fennmaradásához. Ajánlata szerint a bajor kormány és a müncheni Technische Universität részt vállalna a CEU finanszírozásában, két tanszék munkáját is támogatnák.

Weber Michael Ignatieff-fel, az egyetem rektorával tárgyalt, megbeszélésük után, távoztában állta útját a CEU több diákja, akik a CEU melletti tüntetéseket is szervezték. Nekik azt mondta, hogy „garantálnunk kell, hogy a CEU továbbra is teljes mértékben Budapesten maradhat. A tanszabadság európai érték, és ugyan lehetőségeim korlátozottak, de a cél érdekében latba fogom vetni ezeket”.

A CEU hivatalos közleménye szerint Weber és  Ignatieff arról tárgyaltak,  hogyan biztosítható a CEU amerikai akkreditációjú intézményként való működése Magyarországon. Weber a CEU-n tett látogatása után indult Orbán Viktorhoz. (via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.