Weber azt akarja, hogy Orbán kérjen bocsánatot azoktól, akiknek problémát okozott

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Az Európai Néppárt listavezetője a Dohány utcai zsinagógában tartott sajtótájékoztatóján nagyjából ugyanazt mondta, mint a egy órával korábban a zsinagóga előtti emlékfánál. Vagyis nem sokat. 

Az Orbán Viktorral folytatott megbeszélést konstruktívnak minősítette,ugyanakkor hozzátette, sok mindenről beszéltek a miniszterelnökkel, de nem oldottak meg minden problémát. Manfred Weber szerint vannak alapvető értékek, amelyeket az Európai Néppárt minden tagpártjának, így a Fidesznek is tiszteletben kell tartania. Kijelentette, hogy a Fidesznek minden Brüsszel- és Európai Unió-ellenes kampányt be kell szüntetnie, el kell távolítani a Brüsszel-ellenes plakátokat és garantálnia kell, hogy a jövőben sem lesznek ilyen kampányok.

Manfred Weber sajtótájékoztatót tart a Dohány utcai zsinagóga előttFotó: Mohai Balázs/MTI/MTVA

Kitért arra is, hogy jó megoldásnak tartaná, ha a magyar kormányfő bocsánatot kérne azokért a problémákért, amelyeket az Európai Néppárt más pártjainak okozott.De még nem tudja, hogy Orbán Viktor bocsánatot kér-e, majd a következő napokban kiderül. Jelentsen ez bármit is.

Weber korábban a CEU-n járt, ahol felajánlja a bajor kormány segítségét a CEU fennmaradásához. Ajánlata szerint a bajor kormány és a müncheni Technische Universität részt vállalna a CEU finanszírozásában, két tanszék munkáját is támogatnák.

Weber Michael Ignatieff-fel, az egyetem rektorával tárgyalt, megbeszélésük után, távoztában állta útját a CEU több diákja, akik a CEU melletti tüntetéseket is szervezték. Nekik azt mondta, hogy „garantálnunk kell, hogy a CEU továbbra is teljes mértékben Budapesten maradhat. A tanszabadság európai érték, és ugyan lehetőségeim korlátozottak, de a cél érdekében latba fogom vetni ezeket”.

A CEU hivatalos közleménye szerint Weber és  Ignatieff arról tárgyaltak,  hogyan biztosítható a CEU amerikai akkreditációjú intézményként való működése Magyarországon. Weber a CEU-n tett látogatása után indult Orbán Viktorhoz. (via MTI)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.