Weber azt akarja, hogy Orbán kérjen bocsánatot azoktól, akiknek problémát okozott

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Az Európai Néppárt listavezetője a Dohány utcai zsinagógában tartott sajtótájékoztatóján nagyjából ugyanazt mondta, mint a egy órával korábban a zsinagóga előtti emlékfánál. Vagyis nem sokat. 

Az Orbán Viktorral folytatott megbeszélést konstruktívnak minősítette,ugyanakkor hozzátette, sok mindenről beszéltek a miniszterelnökkel, de nem oldottak meg minden problémát. Manfred Weber szerint vannak alapvető értékek, amelyeket az Európai Néppárt minden tagpártjának, így a Fidesznek is tiszteletben kell tartania. Kijelentette, hogy a Fidesznek minden Brüsszel- és Európai Unió-ellenes kampányt be kell szüntetnie, el kell távolítani a Brüsszel-ellenes plakátokat és garantálnia kell, hogy a jövőben sem lesznek ilyen kampányok.

Manfred Weber sajtótájékoztatót tart a Dohány utcai zsinagóga előttFotó: Mohai Balázs/MTI/MTVA

Kitért arra is, hogy jó megoldásnak tartaná, ha a magyar kormányfő bocsánatot kérne azokért a problémákért, amelyeket az Európai Néppárt más pártjainak okozott.De még nem tudja, hogy Orbán Viktor bocsánatot kér-e, majd a következő napokban kiderül. Jelentsen ez bármit is.

Weber korábban a CEU-n járt, ahol felajánlja a bajor kormány segítségét a CEU fennmaradásához. Ajánlata szerint a bajor kormány és a müncheni Technische Universität részt vállalna a CEU finanszírozásában, két tanszék munkáját is támogatnák.

Weber Michael Ignatieff-fel, az egyetem rektorával tárgyalt, megbeszélésük után, távoztában állta útját a CEU több diákja, akik a CEU melletti tüntetéseket is szervezték. Nekik azt mondta, hogy „garantálnunk kell, hogy a CEU továbbra is teljes mértékben Budapesten maradhat. A tanszabadság európai érték, és ugyan lehetőségeim korlátozottak, de a cél érdekében latba fogom vetni ezeket”.

A CEU hivatalos közleménye szerint Weber és  Ignatieff arról tárgyaltak,  hogyan biztosítható a CEU amerikai akkreditációjú intézményként való működése Magyarországon. Weber a CEU-n tett látogatása után indult Orbán Viktorhoz. (via MTI)

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!

Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.