Az orosz fenyegetéstől óvta Magyarországot parlamenti beszédében az amerikai nagykövet

David B. Cornstein amerikai nagykövet és Orbán Viktor 2018. december 6-án, az Egyesült Államok budapesti nagykövetségén.Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsõdi Balázs/MTI/MTVA

Magyarország NATO-tagságának 20. évfordulójára emlékeztek szerdán a magyar Országgyűlésben. Az esemény egyik meghívott felszólalója David Cornstein, az Egyesült Államok nagykövete volt. Cornstein beszéde javarészt az ilyenkor szokásos udvariassági formulák sorozata volt, méltatta a rendszerváltást, hazánk csatlakozását a NATO-hoz és szerepvállalását a katonai szövetség misszióiban, stb.

Beszéde közepe fele azonban ennél erősebben fogalmazott. "Hallottam olyan megjegyzést, amely szerint Oroszország nem jelent katonai fenyegetést Magyarország számára, mivel a két országnak nincsenek közös határai" - kezdte, majd egyből ki is javította azokat, akik így vélekednek. "[A] mai világban hiba kizárólag az országhatárokon átkelő tankokban gondolkodni. Valamennyi NATO ország agresszív, Oroszországból érkező kiberbiztonsági fenyegetésekkel és dezinformációs kampányokkal szembesül" - írta, hozzátéve, hogy ezek célja a szövetség gyengítése, a demokratikus folyamatok szétverése.

"Ezen túlmenően Magyarországnak igenis van közös határa Ukrajnával" - folytatta Cornstein, emlékeztetve hallgatóságát, hogy szomszédunk ellen Oroszország minden létező eszközét beveti a kibertámadásoktól kezdve a dezinformációs kampányokon és erőszakos provokációkon át - mint amilyen az ungvári magyar intézmények elleni merénylet is volt, de ezt már én teszem hozzá - a hagyományos értelemben vett háborúig, mely során az elmúlt öt évben már több mint tízezer ukrán vesztette életét. "A szoros és magas szintű NATO kapcsolat Kijevvel valamennyi szövetséges érdeke" - mondta Cornstein, aki megismételte külügyminisztere, Mike Pompeo februári magyarországi látogatásán elhangzott mondatait is: "A közép-európaiaknak ne legyenek illúziói Putyin szándékairól, Egy tekintélyelvű Oroszországnak nem érdeke a kisebb országok szabadsága és szuverenitása".

Orbán Viktor és kormánya az elmúlt években feltűnően szívélyes viszonyt ápolt Oroszországgal, amivel még abban is megállapodott, hogy a tőlük kapott hitelből vásárol tőlük új atomerőművet. Az orbáni "keleti nyitás" külpolitikájának részeként hasonlóan szívélyes viszonyt építenek Kínával is. Cornstein erről is szólt. "Kínának senkivel nincs közös határa, ez az ország mégis fenyegeti a szabadságot a régióban. Csakúgy, mint Oroszország, Kína is olyan autoriter hatalom, amely nem osztozik a NATO-ban megtestesülő szabadságaspirációkban, és a jogállam aláaknázására és politikai hatalom megszerzésére fogja használni gazdasági hatalmát" - mondta Cornstein beszédében, melynek hivatalos leiratát az amerikai nagykövetség küldte meg szerkesztőségünknek.

Hogy legyen, aki a következő polgármesterről is elmondja az igazat

A kormánymédia százmilliárdokból próbál túlharsogni minden kritikus hangot az országban, amikor pedig választás közeledik, felismerhetetlenre hajlítják a valóságot. Ha szerinted fontos, hogy valódi híreket is lehessen olvasni, akkor támogasd rendszeresen a 444 szerkesztőségét!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.