Izrael szerint a Hezbollah Szíriában kezdett katonai szervezet kiépítésébe

külföld
2019 március 13., 10:43
comments 25

Izrael elleni csapásmérésre alkalmas katonai infrastruktúra kiépítésébe kezdett az iráni támogatással - és gyaníthatóan irányítással - működő libanoni siíta terrorszervezet, a Hezbollah Szíria Izraellel határos vidékén, a részben Izrael által megszállt Golán-fennsíkon, írja izraeli katonai forrásokra hivatkozó jelentésében a Jediót Ahronót.

Az izraeli hadsereg szerint a Hezbollah Bassár al-Aszad szíriai diktátor tudtán kívül kezdett hozzá a katonai infrastruktúra kiépítéséhez. Ezt egy katonai elemző, Simrit Meir kétségbe vonta, szerinte elképzelhetetlen, hogy a Hezbollah Aszad tudta nélkül használhatná a szíriai katonai infrastruktúrát, és működhet együtt a szír kormányhoz hű milíciákkal.

Az izraeli hadsereg szerint a Hezbollah emberei elsősorban hírszerzéssel, szíriaiak beszervezésével foglalkoznak, de fegyvereket is birtokolnak, robbanószerkezeteket, gépfegyvereket és páncéltörő rakétákat halmoztak fel Sziriában. Az izraeliek szerint ezzel a Hezbollah új frontot akar nyitni az Izrael elleni háborújában, illetve izraeli területen elkövetett terrortámadásokat is előkészíthet.

A Golánon szolgáló izraeli erők parancsnoka, Amit Fiser azt mondta, mindent el fognak követni azért, hogy kiűzzék Szíriából a Hezbollahot. (Via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt