Izrael szerint a Hezbollah Szíriában kezdett katonai szervezet kiépítésébe

külföld
2019 március 13., 10:43
comments 25

Izrael elleni csapásmérésre alkalmas katonai infrastruktúra kiépítésébe kezdett az iráni támogatással - és gyaníthatóan irányítással - működő libanoni siíta terrorszervezet, a Hezbollah Szíria Izraellel határos vidékén, a részben Izrael által megszállt Golán-fennsíkon, írja izraeli katonai forrásokra hivatkozó jelentésében a Jediót Ahronót.

Az izraeli hadsereg szerint a Hezbollah Bassár al-Aszad szíriai diktátor tudtán kívül kezdett hozzá a katonai infrastruktúra kiépítéséhez. Ezt egy katonai elemző, Simrit Meir kétségbe vonta, szerinte elképzelhetetlen, hogy a Hezbollah Aszad tudta nélkül használhatná a szíriai katonai infrastruktúrát, és működhet együtt a szír kormányhoz hű milíciákkal.

Az izraeli hadsereg szerint a Hezbollah emberei elsősorban hírszerzéssel, szíriaiak beszervezésével foglalkoznak, de fegyvereket is birtokolnak, robbanószerkezeteket, gépfegyvereket és páncéltörő rakétákat halmoztak fel Sziriában. Az izraeliek szerint ezzel a Hezbollah új frontot akar nyitni az Izrael elleni háborújában, illetve izraeli területen elkövetett terrortámadásokat is előkészíthet.

A Golánon szolgáló izraeli erők parancsnoka, Amit Fiser azt mondta, mindent el fognak követni azért, hogy kiűzzék Szíriából a Hezbollahot. (Via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.