Legalább 44 hónapra börtönbe kell vonulnia a pedofil ausztrál bíborosnak

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végéig. Köszönjük, hogy összedobjátok. Akkor nem tartozunk majd senkinek, csak köszönettel - nektek.

George Pell a melbourni bíróság épületénél 2019. február 26-án. Pellt ekkor már bűnösnek mondta ki a bíróság a két, 1996-os esetben, de az ügyészség éppen bejelentette, hogy másik büntetőügyében eltekint a pertől.Fotó: CON CHRONIS/AFP

Legalább 44 hónapot kell börtönben töltenie George Pell bíborosnak. Az ausztrál katolikus főpap a bíróság ítélete szerint 1996-ban zaklatott szexuálisan két 13 éves kóristafiút. A most 77 éves Pellt, aki egykor a Vatikán kincstárnoka is volt, összesen hat év börtönre ítélte a bíróság, de három év nyolc hónapnyi büntetés letöltése után feltételesen szabadulhat.

Pellt már februárban öt vádpontban bűnösnek mondta ki a bíróság, most csak a büntetését szabta ki Peter Kidd bíró, aki arra is emlékeztette az elítéltet, hogy korára tekintettel büntetése akár életfogytiglani is lehet. "Az, hogy ennyi idősen és ilyen körülmények között kell börtönbe vonulnia, szörnyű helyzet lehet önnek" - mondta.

Kidd ítélete indoklásában kitért az áldozatokra is, akiknek Pell szerinte "komoly és tartós károkat" okozott. Kidd azt is kiemelte, hogy Pell két áldozata, akiket csak "J" és "R" néven említett, a zaklatás alatt "sírt és szipogott". "Nézeteim szerint a sekrestyében történt első incidens szégyentelen és erőszakos szexuális támadás volt. Mindkét áldozata láthatóan és hallhatóan szenvedett a támadás alatt" - mondta. A vád szerint Pell egyik áldozatával erőszakosan közösült is.

Kidd bíró emellett azt is kiemelte, hogy Pell tudatosan cselekedett. "Nyilvánvalóan biztos volt abban, hogy áldozatai nem fognak panaszkodni" - mondta, "lélegzetelállítóan arrogánsnak" nevezve a főpap viselkedését, aki szerinte hatalmával is visszaélt, hiszen a kóristafiúk tulajdonképpen alárendeltjei voltak, és vágyták a főpap elismerését. (Via The Guardian)

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végig
Eddig összegyűlt: 9,7 millió Forint

Egész évben sokan támogattátok a szerkesztőséget, a ti segítségetek nélkül a 444 nem tudna stabilan működni. Most év végéig még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni, ezt a pénzt az újság bővítésére fordítanánk, például abban is segítene, hogy januártól két új riporterrel kezdjük az évet. Segíts, hogy a 444 bővülni tudjon!

Támogasd a 444 szerkesztőségét!
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.

Nélkületek nincs 444

Csak a 444 és a sajtószabadság ügye mellett elkötelezett olvasók támogatása teszi lehetővé, hogy alaposan tudjunk foglalkozni a legfontosabb témákkal.