Szél Bernadett feljelentette a plakátkampányt, erre behívták a rendőrségre

Szél Bernadett független parlamenti képviselő hűtlen kezelés és hivatali visszaélés bűntette miatt feljelentette "az önnek is joga van tudni, mire készül Brüsszel" kampány mögött álló ismeretlen tettest.

A képviselő feljelentése szerint ez a kampány a kormánypártok érdekeit szolgálja, és az EP-választás kampányának a része. Holott a kormány tájékoztató kampánynak nevezi. A kormány nem folytathatna a törvény szerint pártpropagandát, azonban a kampány egyértelműen annak tűnik. 

A hűtlen kezelés a feljelentése szerint azért valósult meg, mert kár érte az államot, hiszen magánérdekek mentén, konkrét pártok javára használták fel a kampányra költött közpénzt. A hivatali visszaélés pedig úgy valósulhatott meg, hogy a kampány mögött állók visszaéltek kormányzati hatalmukkal, amikor jogtalan előnyhöz segítették az EP-választáson a Fideszt és a KDNP-t. (A feljelentés teljes szövegét itt olvashatja.)

Szél a feljelentést Polt Péter legfőbb ügyésznek címezte. A február 22-én feladott levélre most reagáltak: a képviselőt csütörtökre meghallgatásra idézték a rendőrségre.

Szél Bernadett.Fotó: botost/444.hu

Szél azt mondta a 444-nek, hogy meglepte, hogy őt hívták be, mert szerinte a kampány körülményeiről a Rogán Antal felügyelte Miniszterelnöki Kabinetirodán sokkal többet tudhatnak, hiszen ott rendelték meg.

Szijjártó Péter külügyminiszter a BBC-nek február 25-én - tehát már Szél feljelentése után - elismerte, hogy a tájékoztatási kampányként elkönyvelt reklámhadjárat valójában az EP-kampány része:

"Hát először is ez egy választási kampány, úgyhogy nem kellene meglepődni azon, hogy plakátok jelennek meg közterületeken” - fogalmazott

Szél feljelentése emlékeztet arra, hogy a kampány már csak azért sem lehet tájékoztató jellegű, mert "a kommunikáció tárgyát képező brüsszeli tervek nem léteznek". Az Európai Bizottság is kiadott egy közleményt, amely szerint a kampány "elferdíti a valóságot".

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.