Az ügyészség megvétózta a Migration Aid párttá alakulását

politika
2019 március 14., 09:43
comments 93
Siewert András, a Migration Aid vezetője 2018 márciusi sajtótájékoztatóján. A Migration Aid aznap fényképeket hozott nyilvánosságra azokról a fura akcentussal beszélő külföldiekről, akikről később kiderült, hogy egy izraeli magántitkosszolgálat munkatársaiként próbáltak terhelő adatokat gyűjteni róluk.
photo_camera Siewert András, a Migration Aid vezetője 2018 márciusi sajtótájékoztatóján. A Migration Aid aznap fényképeket hozott nyilvánosságra azokról a fura akcentussal beszélő külföldiekről, akikről később kiderült, hogy egy izraeli magántitkosszolgálat munkatársaiként próbáltak terhelő adatokat gyűjteni róluk. Fotó: akiraly

Fellebbezett a Zalaegerszegi Törvényszék az Éjjeli Őrsereg pártot bejegyző határozatát a megyei főügyészség, írja az Index. Az Éjjeli Őrsereg Őrség a megszánt Migration Aid Alapítvány által alapított párt. A Migration Aid tavaly augusztusban, a civil szervezeteket célzó bevándorlási különadóról szóló törvény elfogadása után jelentette be feloszlását, mondván a törvény ellehetetleníti a működésüket.

Ezért döntöttek úgy, hogy pártként alakulnak újjá, azokra ugyanis nem vonatkozik a törvény.

Az ügyészség ugyanezzel érvelt a párt bejegyzést megtámadó beadványában. Szerintük ugyanis a párt létrejötte jogszabály megkerülésére irányul, "a migrációt támogató civil szervezeteket érintő különadó alóli mentesülést célozza".

Vannak még más kifogásaik is, melyek közül személyes kedvencem az, hogy az ügyészség szerint a párt neve "nem felel meg a névvalódiság jogszabályi követelményeinek". Gondolom ezzel arra céloznak, hogy a párt valójában nem fog felállítani egy sereget, amelyik aztán éjszakánként őrjáratozna, de akkor ugyanezen az alapon akár a Kereszténydemokrata Néppártot is feloszlathatnák, vélem én, hiszen a "néppárt" kifejezés mindenképpen tömegek támogatását feltételezi egy olyan pártról, amelynek önállóan nincs is mérhető támogatottsága, és parlamenti választáson évtizedek óta nem indult önállóan.

Az ügyészség emellett azt is kifogásolta, hogy a pártnak egy nem magyar állampolgár biztosítana székhelyhasználatot. Az ügyészség szerint ez vagyoni hozzájárulás, amit külföldi magánszemélytől nem fogadhat el párt. Ahogy jogi személyektől sem, pedig erre az ügyészség szerint a párt erre is lehetőséget adna.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.