Egy teljes év alatt sem ölnek meg annyi embert Új-Zélandon, mint ahányat most a merénylő néhány perc alatt

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

Helyi idő szerint péntek délután egy fegyveres két mecsetnél összesen 49 embert ölt meg az új-zélandi Christchurchben. A Washington Post azt írja, ennyi ember általában egy év alatt sem lesz gyilkosság áldozata az országban. 2010 óta csupán egy olyan év volt, amikor 49-nél több ember vesztette ily módon az életét. 

„El se tudok képzelni egy országot, amelyben kevésbé lenne valószínű, hogy egy ilyen dolog megtörténik, mint Új-Zéland” - mondta az új-zélandi Philip Alpers, a Sydney-i Egyetem professzora. Alpers honlapot hozott létre, mely a fegyvertartási politikát követi világszerte. „Nem valószínű, hogy Jacinda Ardern azt mondja, 'együttérzünk, imádkozunk értetek', aztán továbblép” - mondta. 

Virágokkal emlékeznek a támadás áldozataira WellingtonbanFotó: MARTY MELVILLE/AFP

Új-Zélandon feltételekkel és csak engedéllyel, de lehet fegyvert tartani és viselni is, viszont a lőfegyvereket nem kell regisztráltatni. A fegyvertartási engedélyt tíz évre adják ki, de az eljárás része, hogy a kérelmezőhöz közelálló személyek, így például a férj, feleség, az exbarátnő, szobatárs véleményét is kikérik a dologról.

A támadás fő gyanúsítottja, aki példaképéhez, Breivikhez hasonlóan egy manifesztumban vall indítékairól, azt írja, reméli, hogy újabb vita kerekedik majd a fegyvertartásról, ami az Egyesült Államokban és világszerte újabb indulatokat gerjeszt. Abban reménykedik, a fegyvertartást ellenzők és az ahhoz ragaszkodók között végül úgy elmérgesedik a vita, hogy az polgárháborúba torkolló erőszakos eseményekhez vezet, ami így több kárt okozna, mint amekkorát egyetlen ember vagy egy csoport okozni képes.

444 MAKRO a Kör tagjainak

A 2018‑as választások titkos tárgyalásainak története.

Megnézem
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.