Egy teljes év alatt sem ölnek meg annyi embert Új-Zélandon, mint ahányat most a merénylő néhány perc alatt

külföld
2019 március 15., 17:54
comments 198

Helyi idő szerint péntek délután egy fegyveres két mecsetnél összesen 49 embert ölt meg az új-zélandi Christchurchben. A Washington Post azt írja, ennyi ember általában egy év alatt sem lesz gyilkosság áldozata az országban. 2010 óta csupán egy olyan év volt, amikor 49-nél több ember vesztette ily módon az életét. 

„El se tudok képzelni egy országot, amelyben kevésbé lenne valószínű, hogy egy ilyen dolog megtörténik, mint Új-Zéland” - mondta az új-zélandi Philip Alpers, a Sydney-i Egyetem professzora. Alpers honlapot hozott létre, mely a fegyvertartási politikát követi világszerte. „Nem valószínű, hogy Jacinda Ardern azt mondja, 'együttérzünk, imádkozunk értetek', aztán továbblép” - mondta. 

Virágokkal emlékeznek a támadás áldozataira Wellingtonban
photo_camera Virágokkal emlékeznek a támadás áldozataira Wellingtonban Fotó: MARTY MELVILLE/AFP

Új-Zélandon feltételekkel és csak engedéllyel, de lehet fegyvert tartani és viselni is, viszont a lőfegyvereket nem kell regisztráltatni. A fegyvertartási engedélyt tíz évre adják ki, de az eljárás része, hogy a kérelmezőhöz közelálló személyek, így például a férj, feleség, az exbarátnő, szobatárs véleményét is kikérik a dologról.

A támadás fő gyanúsítottja, aki példaképéhez, Breivikhez hasonlóan egy manifesztumban vall indítékairól, azt írja, reméli, hogy újabb vita kerekedik majd a fegyvertartásról, ami az Egyesült Államokban és világszerte újabb indulatokat gerjeszt. Abban reménykedik, a fegyvertartást ellenzők és az ahhoz ragaszkodók között végül úgy elmérgesedik a vita, hogy az polgárháborúba torkolló erőszakos eseményekhez vezet, ami így több kárt okozna, mint amekkorát egyetlen ember vagy egy csoport okozni képes.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.