Egy teljes év alatt sem ölnek meg annyi embert Új-Zélandon, mint ahányat most a merénylő néhány perc alatt

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Helyi idő szerint péntek délután egy fegyveres két mecsetnél összesen 49 embert ölt meg az új-zélandi Christchurchben. A Washington Post azt írja, ennyi ember általában egy év alatt sem lesz gyilkosság áldozata az országban. 2010 óta csupán egy olyan év volt, amikor 49-nél több ember vesztette ily módon az életét. 

„El se tudok képzelni egy országot, amelyben kevésbé lenne valószínű, hogy egy ilyen dolog megtörténik, mint Új-Zéland” - mondta az új-zélandi Philip Alpers, a Sydney-i Egyetem professzora. Alpers honlapot hozott létre, mely a fegyvertartási politikát követi világszerte. „Nem valószínű, hogy Jacinda Ardern azt mondja, 'együttérzünk, imádkozunk értetek', aztán továbblép” - mondta. 

Virágokkal emlékeznek a támadás áldozataira WellingtonbanFotó: MARTY MELVILLE/AFP

Új-Zélandon feltételekkel és csak engedéllyel, de lehet fegyvert tartani és viselni is, viszont a lőfegyvereket nem kell regisztráltatni. A fegyvertartási engedélyt tíz évre adják ki, de az eljárás része, hogy a kérelmezőhöz közelálló személyek, így például a férj, feleség, az exbarátnő, szobatárs véleményét is kikérik a dologról.

A támadás fő gyanúsítottja, aki példaképéhez, Breivikhez hasonlóan egy manifesztumban vall indítékairól, azt írja, reméli, hogy újabb vita kerekedik majd a fegyvertartásról, ami az Egyesült Államokban és világszerte újabb indulatokat gerjeszt. Abban reménykedik, a fegyvertartást ellenzők és az ahhoz ragaszkodók között végül úgy elmérgesedik a vita, hogy az polgárháborúba torkolló erőszakos eseményekhez vezet, ami így több kárt okozna, mint amekkorát egyetlen ember vagy egy csoport okozni képes.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.