Macron, May, Trump és Erzsébet királynő is együttérzését fejezte ki az új-zélandi tömegmészárlás után

Összesen 49 ember vesztette életét fegyveres merényletben az új-zélandi Christchurchben helyi idő szerint péntek délután. Legalább húszan megsérültek. Négy személyt őrizetbe vettek, három férfit és egy nőt, de a rendőrség szerint több gyanúsított is lehet.

A tömegmészárlás után a világ vezető elnökei, miniszterelnökei és muszlim vezetői fejezték ki együttérzésüket. Jacinda Ardern új-zélandi miniszterelnök sajtóértekezletén kijelentette: „Ez Új-Zéland egyik legsötétebb napja.” Hozzátette: rendkívüli kegyetlenséggel elkövetett, példa nélkül álló erőszakos cselekményről van szó.

Áder János, Magyarország köztársasági elnöke az elsők között fejezte ki részvétét Új-Zéland főkormányzójának, Theresa May, Nagy-Britannia miniszterelnöke pedig gyomorforgatónak nevezte az erőszakos cselekményt. Recep Erdoğan török elnök azt mondta, az eset jelzi, hogy egyre gyakoribbak az iszlám elleni támadások, Pakisztán miniszterelnöke, Imran Khan pedig Twitteren azt írta, a mostani mészárlás is mutatja, hogy a terrorizmusnak „nincs vallása”. Az ügyben kiadott egy közleményt Szaúd-Arábia külügyminisztériuma, azt írják, a terrorizmus minden formáját elítéli, és a terrorizmusnak nincs se vallása, se hazája.

Az Egyesült Államok elnöke, Donald Trump szintén együttérzését fejezte ki, hozzátette, rettenetes, hogy 49 embernek kellett értelmetlenül meghalnia. Erzsébet királynő azt mondta, mélyen elszomorította a hír. Megemlítette a mentők és a rendőrség, valamint az önkéntesek áldozatos munkáját is. Emmanuel Macron az eset kapcsán elmondta, Franciaország a szélsőségesség minden formáját elutasítja.

A támadás miatt Iszlámábádban, Karacsiban és Isztambulban is tüntetők vonultak az utcára.

Pakisztáni aktivisták tüntetnek a két mecset elleni támadás miatt március 15-én Karacsiban.Fotó: ASIF HASSAN/AFP

Hogy legyen, aki a következő polgármesterről is elmondja az igazat

A kormánymédia százmilliárdokból próbál túlharsogni minden kritikus hangot az országban, amikor pedig választás közeledik, felismerhetetlenre hajlítják a valóságot. Ha szerinted fontos, hogy valódi híreket is lehessen olvasni, akkor támogasd rendszeresen a 444 szerkesztőségét!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.