Macron, May, Trump és Erzsébet királynő is együttérzését fejezte ki az új-zélandi tömegmészárlás után

Összesen 49 ember vesztette életét fegyveres merényletben az új-zélandi Christchurchben helyi idő szerint péntek délután. Legalább húszan megsérültek. Négy személyt őrizetbe vettek, három férfit és egy nőt, de a rendőrség szerint több gyanúsított is lehet.

A tömegmészárlás után a világ vezető elnökei, miniszterelnökei és muszlim vezetői fejezték ki együttérzésüket. Jacinda Ardern új-zélandi miniszterelnök sajtóértekezletén kijelentette: „Ez Új-Zéland egyik legsötétebb napja.” Hozzátette: rendkívüli kegyetlenséggel elkövetett, példa nélkül álló erőszakos cselekményről van szó.

Áder János, Magyarország köztársasági elnöke az elsők között fejezte ki részvétét Új-Zéland főkormányzójának, Theresa May, Nagy-Britannia miniszterelnöke pedig gyomorforgatónak nevezte az erőszakos cselekményt. Recep Erdoğan török elnök azt mondta, az eset jelzi, hogy egyre gyakoribbak az iszlám elleni támadások, Pakisztán miniszterelnöke, Imran Khan pedig Twitteren azt írta, a mostani mészárlás is mutatja, hogy a terrorizmusnak „nincs vallása”. Az ügyben kiadott egy közleményt Szaúd-Arábia külügyminisztériuma, azt írják, a terrorizmus minden formáját elítéli, és a terrorizmusnak nincs se vallása, se hazája.

Az Egyesült Államok elnöke, Donald Trump szintén együttérzését fejezte ki, hozzátette, rettenetes, hogy 49 embernek kellett értelmetlenül meghalnia. Erzsébet királynő azt mondta, mélyen elszomorította a hír. Megemlítette a mentők és a rendőrség, valamint az önkéntesek áldozatos munkáját is. Emmanuel Macron az eset kapcsán elmondta, Franciaország a szélsőségesség minden formáját elutasítja.

A támadás miatt Iszlámábádban, Karacsiban és Isztambulban is tüntetők vonultak az utcára.

Pakisztáni aktivisták tüntetnek a két mecset elleni támadás miatt március 15-én Karacsiban.Fotó: ASIF HASSAN/AFP

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.