Trump az új-zélandi mészárlás után közölte, a fehér nacionalizmus nem egy széles körben elterjedt dolog

külföld
2019 március 15., 20:50
comments 157

Az Egyesült Államok elnöke pénteken újságírói kérdésre válaszolva azt mondta, nem gondolja, hogy a fehér nacionalisták tevékenysége és mozgalmuk terjedése akkora nagy gond lenne, csupán egy kicsi, komoly problémákkal küzdő csoportról van szó. Mondta ezt kevesebb mint 24 órával azután, hogy a nagyon megalapozott gyanú szerint egy ausztrál férfi Új-Zélandon helyi idő szerint péntek este 49 embert mészárolt le, pusztán azért, mert muszlim vallásúak voltak (vagy annak gondolta őket).

A tömegmészárlást Új-Zéland miniszterelnöke, Jacinda Ardern terrorista cselekménynek minősítette, Donald Trump pedig ki is fejezte részvétét és együttérzését az új-zélandi nép felé. Aztán megkérdezte tőle egy újságíró, hogy az események fényében aggódik-e amiatt, hogy egyre jobban mozgolódnak a fehér nacionalisták, mire azt mondta, „Nem igazán. Szerintem ez emberek egy kis csoportja, akiknek nagyon, nagyon komoly problémáik vannak.” Ezután a tömeggyilkosságot borzasztó dolognak nevezte, és hozzátette, nem látta a feltételezett elkövető manifesztumát, melyben őt is megnevezte, mint inspirációt a fehér identitás ideológiájához.

Minderről azután beszélt, hogy megvétózta a rendkívüli állapotot elutasító szenátusi döntést.

(Washington Post)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.