Nyugatos, liberális jogásznő a legesélyesebb a szlovák elnökválasztáson

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Szlovákiában országszerte csaknem 5940 választóhelyiség nyílt meg szombaton reggel, és ezzel megkezdődött az ország történetének ötödik közvetlen államfőválasztása. A választóhelyiségek reggel héttől, este tízig tartanak nyitva, a voksoláson 4,45 millió szavazásra jogosult szlovákiai választópolgár vehet részt.

Caputová és Šefčovič március 11-én, a Denník N által rendezett választási vitán Pozsonyban.Fotó: VLADIMIR SIMICEK/AFP

 A 2019-es szlovák államfőválasztáson eredetileg 15 jelölt indult, de mivel ketten később visszaléptek, a szombati voksoláson 13 jelöltre lehet érvényes szavazatot leadni. A szlovák szabályozás szerint az új államfő megválasztásához a leadott és érvényes voksok több mint felének megszerzésére van szükség, ha ez elsőre nem sikerül, akkor második kör következik. A március 30-ra kitűzött második fordulóba már csak a az két legtöbbb szavazatot kapott jelölt jut be, és ekkor már egyszerű többség is elég a győzelemhez. Az eddigi közvetlen szlovák elnökválasztásokon még nem volt példa arra, hogy már a választás első körében új államfőt válasszanak, és a felmérések ezt most sem valószínűsítik.

A 13 jelölt:

 • Bugár Béla
 • Zuzana Čaputová
 • Eduard Chmelár
 • Martin Daňo
 • Štefan Harabin
 • Marian Kotleba
 • Milan Krajniak
 • František Mikloško
 • Maroš Šefčovič
 • Róbert Švec
 • Bohumila Tauchmannová
 • Juraj Zábojník
 • Ivan Zuzula

Közülük Čaputová, Šefčovič, Harabin esélyes bejutni a második fordulóba. A választás előtti utolsó közvéleménykutatások azt mutatták, hogy a szinte a semmiből előkerült Zuzana Čaputová a legnépszerűbb jelölt. A nyugatos, Európa-párti, 45 éves jogásznő a 2017-ben alapított szociálliberális Progresszív Szlovákia színeiben indul. Štefan Harabin, a legfelső bíróság volt elnöke, volt igazságügyminiszter viszi a populista, bevándorlásellenes, EU-szkeptikus, oroszbarát, jobbos-szélsőjobbos vonalat, és a kutatások már második helyre mérték. A szlovák belpolitikát még mindig domináló, bár a Kuciak-gyilkosság után lemondani kényszerült, és háttérbe húzódott Robert Fico ex-miniszterelnök illetve a balos-populista kormánypárt, a SMER jelöltje, Maroš Šefčovič szintén esélyes a második fordulóra. (Šefčovič hivatalosan függetlenként indul, de a SMER támogatja.)

Zuzana Caputová március 7-én, egy dunaszerdahelyi kamányeseményen.Fotó: VLADIMIR SIMICEK/AFP

A csütörtök reggel életbe lépett kampánycsend értelmében voksolás idején részvételi részeredményeket sem lehet nyilvánosságra hozni, valamint exit poll felmérések sem készülnek. A választás első részeredményeit a szavazóhelyiségek bezárását követően egy órával, este tizenegy körül hozzák nyilvánosságra, a nem hivatalos végeredmények vasárnap hajnalban a hivatalos végeredmény vasárnap délután várható.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.