Országszerte több nádas és erdő is kigyulladt

katasztrófa
2019 március 17., 17:26
comments 53

Vasárnap délelőtt  a Debrecenhez tartozó Bánk közelében csaptak fel a lángok. A száraz avar és gaz égett mintegy három hektáron. Az esethez a debreceni hivatásos tűzoltókat riasztották, akik oltani kezdték a lángokat.

Nem sokkal dél után Cegléd külterületén kapott lángra a száraz fű és a nádas, a Hétvezér utca közelében. Mintegy tizenöt hektárra terjedt ki a foltokban égő tűz, amely épületeket nem veszélyeztetett. A tüzet a ceglédi és a nagykátai hivatásos tűzoltók fékeztek meg.

Mintegy húsz hektáron égett egy csemetés aljnövényzete és a nádas a Nagykanizsához tartozó Miklósfa külterületén, az Iskola utca közelében. A nagykanizsai, a letenyei, a zalakarosi és a pacsai hivatásos tűzoltók a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett elfojtották a lángokat, és hozzákezdtek az utómunkálatokhoz. Az oltást nehezítette az erős szél.

Kora délután tűz ütött ki egy akácosban a Pécshez tartozó Vasas külterületén. Mintegy öt-hat hektáron égett az aljnövényzet. A pécsi hivatásos tűzoltók a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellet fékezték meg a tüzet.

Délután szintén kigyulladt a száraz fű Eger és Egerbakta között, a 24-es főút közelében. A tűz mintegy ötven-hatvan hektárt érintett, de a környező tanyákat nem veszélyeztette. Az egri, a füzesabonyi és a pétervásárai hivatásos tűzoltók a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett oltják a lángokat.

Egy erdő aljnövényzete és nádas is égett Debrecen közelében, Pac tanyánál. Mintegy tíz hektárt érintettek a lángok, amelyeket a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett fojtottak el a debreceni hivatásos tűzoltók.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal március 15-i hatállyal vonta vissza a tűzgyújtási tilalmat az ország teljes területén. Ugyanakkor figyelmeztetett, hogy erdőben a tilalom visszavonása után is csak a kijelölt és kiépített tűzrakó helyeken, szélcsendes időben lehet tüzet rakni. Őrzéséről, eloltásáról és a tűzvédelmi szabályok betartásáról a tűz gyújtója köteles gondoskodni. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.