A bíróság nem engedélyezte a szélsőjobboldai Zsidó Hatalom vezetőjének indulását az izraeli választáson

külföld
2019 március 18., 08:53
comments 156

A legfelsőbb bíróság döntése alapján nem indulhat az április 9-i választásokon Michael Ben-Ari, a szélsőjobboldali Zsidó Hatalom (Ocma Jehudit) párt vezetője, a testület egyúttal engedélyezte arab pártok részvételét a voksoláson - jelentette a 13-as tévécsatorna esti híradója vasárnap.

A nyíltan arabellenes Ben-Ari kizárásáról 8:1 arányban született a döntés a kibővített, kilenc főből álló bírói tanácsban. Ezzel a határozattal első ízben zártak ki egy személyt, és nem egy teljes pártot a kneszetbe jutásból. Az arabellenes nézeteiről ismert Ben-Ari reagálásában életünket uraló jogi juntának nevezte a legfelsőbb bíróságot. 

photo_camera Ben-Ari Fotó: GIL COHEN-MAGEN/AFP

A grémium egyúttal engedélyezte a Balad-Ra'am nevű arab párt, illetve a Hadas nevű szélsőbaloldali arab tömörülés zsidó jelöltje, Ofer Kassif indulást a választásokon. 

Ofer Kassif korábban neonáci söpredéknek nevezte Ajelet Saked igazságügyi minisztert, a Zsidó Otthon (Habájt Hajehudi), majd az Új Jobboldal (Jamin Hadas) párt politikusnőjét. Ezért próbálták indulását megakadályozni. 

Ben-Ari indulásáról és az arab pártok kizárásáról a kneszet képviselőkből álló választási bizottsága döntött a múlt héten. Ez viszont szembement Aviháj Mandelblitt államügyész jogi szakvéleményével, amelyet a bizottsághoz nyújtott be még döntésük előtt. A szakvéleményben foglaltak megegyeztek a legfelsőbb bíróság vasárnapi döntésével.

Korábban részletesen is írtunk arról, hogy a korrupciós botrányokba keveredett Benjamin Netanjahu már az izraeli szélsőjobboldallal is összefog, csak hogy hatalomba maradhasson. (MTI/BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.