A fociklubok a rájuk zúdított közpénzeknek csak töredékét fizetik vissza adóban

2019 március 18., hétfő 8:50
22

Nehéz követni, hogy mennyi közpénzből működnek az NBI-es csapatok, ők maguk sem könnyítik meg, hogy ez átlátható legyen. Az mfor.hu arra tett kísérletet, hogy megnézze, mennyi adót és járulékot fizetnek be a közpénzből bőven megtámogatott klubok az államkasszába.

Nagy adóprés nincs a csapatokon. Az mfor abból indult ki, ami a csapatokat működtető cégek mérlegében szerepel. Ezek még 2017-es adatok. Az összesítés szerint a 12 NB I-es csapat 2017-ben valamivel több mint 15 milliárd forintnyi értékesítésből származó árbevételt tüntetett fel.

Ebből

  • a költségek levonása, az adóalapot növelő és csökkentő tényezők figyelembe vétele után mindössze 85,7 millió forint társasági adót fizettek be az államkasszába. Ez az elért bevétel arányában mindössze 0,5 százalékot jelent.
  • az igencsak tisztességes bérek (a 12 csapat bérköltségként 12,2 milliárd forintot számolt el) után járulékot is fizetnek a klubok. A klubok echóznak, vagyis kezdvezményes adózás jár a focistáknak. A bérjárulékokkal a klubok összesen 2,1 milliárd forinttal járultak hozzá a költségvetés bevételeihez 2017-ben. A csapatok sorrendje a befizetett járulékok alapján: Fradi, Videoton, Puskás Akadémia.

Összeségében a 15 milliárd forintos árbevételű NBI-es csapatok 2,55 milliárd forintot utaltak az államkasszába különféle adók és járulékok címén.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt