Az EBESZ választási részlegének vezetője szerint a tavalyi magyar választásokat az állam és a kormánypárt véleményének jelentős átfedése jellemezte

politika
2019 március 18., 06:27
comments 145

A Népszava közölt interjút az  Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) választási részlegének vezetőjével, Alexander Shlykkel. A választásokat monitorozó szervezet tavaly megfigyelte a magyar választásokat, a jelentésük elkészítése után pedig a soron következő lépés az abban foglaltak megvitatása. 

Shlyk elmondta, hogy most a magyar kormány meghívására vannak itt, amit jó első lépésnek értékelnek, a tavalyi választásokról készült jelentésükben ugyanis akadtak kifogásolt elemek. Ilyen például, hogy a tavalyi választásról készült jelentés egyik általános következtetése, hogy 

a választásokat az állam és a kormánypárt véleményének jelentős átfedése jellemezte, amely aláásta, hogy a többi párt egyenlően mérettesse meg magát. 

Ezen kívül arra jutottak, hogy a választás retorikája olykor megfélemlítő és idegenellenes volt, valamint hogy gyakran a média is elfogult volt, és a kampányfinanszírozás is homályos. Ezek pedig nem kedveztek a politikai vitának. Ugyanakkor az EBESZ Demokratikus Intézmények és Emberi Jogok Hivatalának választási részlegének vezetője úgy látja, hogy az embereknek voltak választási lehetőségei és volt igazi verseny is a pártok között, és profin zajlott a szavazás technológiai lebonyolítása is. 

Az EBESZ delegációja több minisztériumban, a választási bizottságban és civil szervezeteknél is járt most, és úgy találták, hogy komolyan veszik a jelentésüket, érdemi párbeszéd zajlott Shlyk elmondása szerint. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.