Tavaly novemberben járt Magyarországon az új-zélandi terrortámadás elkövetője

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Közleményt adott ki a Terrorelhárítási Központ (TEK) az új-zélandi terrorcselekmény elkövetőjével kapcsolatban. 

Mint írják, Brenton Harrison Tarrant 2018. november 26-án Lökösháza vasúti határátkelőhelyen ausztrál állampolgárként egyedül lépett be Magyarországra a Kőrös Intercity menetrendszerinti járattal. A férfi terror adatbázisokban nem szerepelt, vele kapcsolatban partnerszolgálati jelzés nem érkezett. 

Tarrant a hatályos szabályozás szerint érvényes útlevéllel, turistaként 90 napig tartózkodhatott vízummentesen hazánkban.

Még hozzáteszik, hogy a TEK az érintett országok partnerszolgálataival együttműködve mindent megtesz annak érdekében, hogy a rendelkezésre álló információk alapján mielőbb rekonstruálni lehessen Brenton Tarrant magyarországi tartózkodásának körülményeit.

Tarrant március 15-én hajtott végre támadást két mecset ellen az új-zélandi Christchurch városában, ötven embert megölve, ötvenet pedig megsebesítve. A bolgár ügyészség közleményéből hamar kiderült, hogy az ausztrál férfi Bulgáriában, Romániában és Magyarországon is megfordult. A TEK már akkor jelezte, hogy vizsgálatot indítanak. 

A 2018-as országgyűlési választáson elmaradt az ellenzéki összefogás, a Fidesz pedig újra kétharmados többséget szerzett. Az ide vezető titkos tárgyalásokról, és a színfalak mögött zajló belső küzdelmekről szól a MAKRO legfrissebb száma. Magyari Péter, a 444 egyik legismertebb oknyomozó újságírója hónapok át készített háttérinterjúkat a hazai politikai élet legbefolyásosabb szereplőivel, és ezek alapján keresi a választ a magyar demokrácia alapkérdésre: “Leváltható-e még választásokon a kormány?”

Megveszem a Makrót
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.