A TEK együttműködik az új-zélandi merénylő magyarországi látogatásával kapcsolatban

Terrorizmus
2019 március 16., 15:51
comments 184

A Terrorelhárítási Központ közölte: együttműködik az érintett országok partner szolgálataival az új-zélandi mészárlást elkövető Brenton Tarrant magyarországi utazási és tartózkodási körülményeinek teljes körű feltárása érdekében.

A TEK munkatársai a Liszt Ferenc-repülőtér 2A terminálján 2016. március 22-én, miután a reggeli brüsszeli robbantások nyomán Magyarországon ideiglenesen elrendelték a terrorkészültség kettes, magas fokozatát.
photo_camera A TEK munkatársai a Liszt Ferenc-repülőtér 2A terminálján 2016. március 22-én, miután a reggeli brüsszeli robbantások nyomán Magyarországon ideiglenesen elrendelték a terrorkészültség kettes, magas fokozatát. Illusztráció: Szigetváry Zsolt/MTI

A 49 halálos áldozattal és 48 sebesülttel járó merényleteket két mecset ellen hajtotta végre a magát bevándorlásellenesnek és rasszistának nevező 28 éves ausztrál férfi, aki ellen már vádat is emeltek a christchurch-i körzeti bíróságon tömeggyilkosság miatt.

A merénylőről, aki átalakított félautomata fegyvert használt, kiderült, hogy fegyverein olyan történelmi szerb vezetők neve is szerepel, akik az 500 éves ottomán uralom ellen harcoltak a Balkánon, az egyik fegyveren pedig a törökök ellen harcoló Hunyadi János, az egyik táron a 15. században élt Szilágyi Mihály, Magyarország egykori kormányzója, Hunyadi Mátyás nagybátyja, erdélyi vajda neve is fel volt tüntetve.

  • A bolgár hatóságok pénteken közölték, hogy vizsgálatot indítottak Brenton Tarrant ügyében. A férfi tavaly novemberben turistaként járt Bulgáriában, de az eddigi információk szerint Romániában és Magyarországon is megfordult.
  • Recep Tayyip Erdogan török elnök is bejelentette, hogy az ottani hatóságok is vizsgálódnak az ügyben. A TRT török közszolgálati televízió szerint Tarrant 2016-ban kétszer is járt Törökországban.
  • A horvát belügyminisztérium is közölte, hogy az elkövető Horvátországban is megfordult, 2016 év végén, 2017 elején. A Hina horvát hírügynökség szerint Szerbiában és Bosznia-Hercegovinában is megfordult.

Itt írtunk a 48 éves Abdul Azizról, aki egy bankkártyaterminállal, majd egy üres fegyverrel dobta meg, végül futva kergette a kocsival menekülő Tarrantet, sok ember életét megmentetve így. (via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.