A pápa nem fogadta el a pedofilügy eltussolása miatt elítélt francia bíboros lemondását

2019 március 19., kedd 15:14
89

A papi pedofília eltussolásának vádjával márciusban elítélt Philippe Barbarin bíboros, lyoni érsek kedden közölte, hogy Ferenc pápa nem fogadta el a lemondását.

„Hétfőn nyújtottam be személyesen a lemondásomat a szentatyának. Az ártatlanság vélelmére hivatkozva nem fogadta el” - áll a francia katolikus egyház fejének tekintett lyoni érsek közleményében.

A Franciaország egyik legbefolyásosabb és legismertebb katolikus vezetőjének számító 68 éves bíborost március 7-én ítélte hat hónap felfüggesztett börtönbüntetésre egy francia bíróság annak vádjával, hogy bár tudomása volt egy pedofil pap által elkövetett molesztálásokról, nem jelentette őket a hatóságoknak. Philippe Barbarin fellebbezni akar az ítélet ellen.

Barbarin így hivatalosan Lyon érseke marad, de bejelentette, hogy a pápa javaslatára egy időre visszavonul, és mindennapi teendőivel Yves Baumgarten püspöki helynököt bízza meg.

A Vatikán közleményben erősítette meg, hogy a pápa nem fogadta el Philippe Barbarin lemondását. Barbarin 2002 óta Lyon érseke, 2003 óta bíboros, a „gallok prímása” (ezt a tiszteletbeli címet viseli a lyoni érsek a 11. század óta).

Lyon, 2019. Ritka látvány: főpap a vádlottak padján Fotó: JEFF PACHOUD/AFP

A perben a bíboros hangoztatta, hogy „soha nem akarta rejtegetni, még kevésbé eltussolni ezeket a rettenetes tényeket”. A bíróság azonban úgy ítélte meg, hogy azzal, hogy „az egyház intézményének megóvása” érdekében nem közölt semmit a francia hatóságokkal, megakadályozta, hogy „az igazságszolgáltatás tudomást szerezzen a szexuális visszaélés nagyszámú áldozatáról”.

Ferenc pápa sokáig személyesen vette a védelmébe a francia bíborost. Amikor az ügy 2016-ban kipattant, egyszer már elutasította a lemondását, mondván, hogy ez „tévedés, óvatlanság” lenne a per előtt.

Barbarin már a harmadik magas rangú pap, akit hasonló vádakkal ítélt el a bíróság. 2001-ben a délnyugat-franciaországi Bayeux püspökét, Pierre Picant három hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték, 2018-ban pedig Orléans volt püspöke, André Fort nyolc év felfüggesztett börtönbüntetést kapott. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt