Április 1-től önmagát finanszírozhatja Budapest XV. kerülete

Tbg
politika
2019 március 19., 06:58
comments 111

Elég ritkán fordul elő, hogy egy önkormányzat ne tudja megalkotni saját költségvetését. Ha mégis megtörténik, akkor az állam veszi szárnyai alá a kerület működtetését. 

Ez következhet most Budapest XV. kerületében, ahol a kormánypárti és az ellenzéki csatározásoknak köszönhetően harmadik alkalommal, az utolsó határidőre nem sikerült elfogadni az önkormányzat költségvetését. Ez akár oda is vezethet, hogy kormányhivatal veszi át az irányítást a pénzek elköltése felett.

„április 1-jével a belügyminiszter felfüggeszti az önkormányzatnak járó költségvetési támogatások folyósítását a mulasztás megszüntetéséig (...) Ha ennek az önkormányzat nem tesz eleget, a bíróság a kormányhivatal kezdeményezésére elrendeli, hogy költségvetési rendeletet a helyi önkormányzat nevében a fővárosi kormányhivatal vezetője alkossa meg” - tájékoztat a kialakult helyzetről a került honlapja.

Utoljára március 18-án futottak neki a képviselők a témának, de napirendre sem sikerült venni a többször módosított előterjesztést köszönhetően a politikai patthelyzetnek: a kerületet ellenzék polgármester irányítja, de a testületnek egyenlő arányban vannak a Fidesz és az ellenzéki képviselők, többséget az elmúlt 3 alkalommal nem sikerült egyik oldalnak sem szereznie.

Az ellenzék szerette volna emelni a közalkalmazottak fizetését, a Fidesz szerint erre nincs meg a szükséges forrás, ezért nem támogatta a többi között az óvodai, egészségügyi dolgozók béremelését. 

A legutóbbi ülésen költségvetés helyett látványos politikai akciókra is futotta: az MSZP helyi képviselője, Bihal Dávid a kormánybarát médiáknak (közmédia, HírTv) sorolta a volt fideszes városvezetés korrupciós ügyeit, és dokumentumokat adott át a sajtó képviselőinek.

Az LMP-s Szilvágyi László közben blogján azt írja, mind a baloldal, mind a Fidesz felelős a kialakult helyzetért. Legfrissebb javaslat szerint, amíg nincs költségvetsée a kerületnek, ne kapjanak fizetést a képviselők sem. (Címlapkép: BPXV.hu)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.