Csökkent a rák miatti halálozások száma az EU-ban, bár idén várhatóan 1,4 millióra nő a népesség növekedése miatt

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Az EU-ban az elmúlt 5 évben csökkent a rák miatti halálos esetek aránya, bár az elhalálozások száma idén várhatóan 1,4 millióra emelkedik a népesség növekedése miatt – közölték kedden kutatók.

Az Annals of Oncology orvosi lapban megjelent tanulmányban azt írják:

  • A férfiak esetében a rák okozta haláleset kockázata 6 százalékkal esett vissza: 2014-ben 100 ezer férfira 139 ilyen haláleset jutott, míg idén 131.
  • A nőknél 3,6 százalékkal csökkent az arány, 86-ról 83-ra esett a 100 ezer főre jutó ilyen halálesetek száma.

A halálesetek teljes száma ugyanakkor 2019-ben várhatóan 1,4 millió lesz (787 ezer férfi és 621 900 nő), ami közel 5 százalékos növekedés a 2014-es 1,35 millióhoz képest.

A tanulmány szerint a nők körében idén több halálos áldozata lesz a tüdőráknak, mint a mellráknak, az előbbi várhatóan 96 800 főt, utóbbi 92 800 főt érint. A rákbetegség leghalálosabb formája ebben az évben is a tüdőrák lesz.

2014 óta az EU legnagyobb országaiban jelentős javulás tapasztalható a mellrák esetében: Nagy-Britanniában 13, Franciaországban 10, Németországban 9, Olaszországban 7, Spanyolországban 5 százalékkal esett vissza a halálos esetek aránya. Lengyelországban ugyanakkor 2 százalékkal nőtt az arány a Milánói Egyetem kutatója, Carlo La Vecchia és a Lausanne-i Egyetemen dolgozó Fabio Levi tanulmánya szerint.

„Az egyértelmű, hogy a jó hír ellenére, miszerint a halálozás aránya a legtöbb ráktípus esetében csökkent, a rossz hír az, hogy a népesség növekedése és öregedése miatt nő azok száma, akik valamilyen rák következtében meghalnak” – mondta Fabrice André, a párizsi Gustave Roussy Intézet munkatársa, az Annals of Oncology szerkesztője. „Ez hatalmas terhet jelent a társadalomra” – mondta. Szerinte több, a rákot megelőző intézkedésre van szükség, elsősorban a dohányzó és túlsúlyos emberek számának visszaszorításával. (MTI)

A 2018-as országgyűlési választáson elmaradt az ellenzéki összefogás, a Fidesz pedig újra kétharmados többséget szerzett. Az ide vezető titkos tárgyalásokról, és a színfalak mögött zajló belső küzdelmekről szól a MAKRO legfrissebb száma. Magyari Péter, a 444 egyik legismertebb oknyomozó újságírója hónapok át készített háttérinterjúkat a hazai politikai élet legbefolyásosabb szereplőivel, és ezek alapján keresi a választ a magyar demokrácia alapkérdésre: “Leváltható-e még választásokon a kormány?”

Megveszem a Makrót
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.