Érdemes lenne újragondolnunk, mikortól felnőtt egy felnőtt

2019 március 19., kedd 11:40
174

A jog már csak olyan, hogy szereti normatívan szabályozni az életben felmerülő kérdéseket. Ezért hát szükség volt egy konkrét életkort megjelölni, amikortól a jog felnőttként tekint a jogalanyokra. A világ legtöbb országában ez a korhatár a betöltött 18. életév - onnantól fogva szavazhatnak, dohányozhatnak, és a legtöbb esetben alkoholt is fogyaszthatnak a fiatalok.

Akik viszont a szó orvosi-biológiai értelmében ekkor még korántsem fölnőttek. Az agykutatók megfigyelései szerint 18 éves kor után még komoly változások történnek az agyban, olyanok, amelyek akár a személyiségünkre is hatással vannak. Ők azt mondják, egy ember a harmincas éveiben válik felnőtté - hogy ki mikor, az személyfüggő.

Peter Jones, a Cambridge-i Egyetem oktatója szerint "egyre abszurdabb", ha megpróbáljuk deffiniálni, hogy mikor is válik egy gyermek felnőtté. "Az átmenet sokkal árnyaltabb, három évtizednél is tovább tart. Gondolom az oktatási, egészségügyi rendszer és az igazságszolgáltatás dolgát megkönnyíti, ha konkrétan meghatározzák ezt" - mondta, hozzátéve, hogy azért a brit bírói gyakorlaton látszik, hogy a bírák képesek különbséget tenni egy 19 éves elkövető és egy 30 éves gyakorlott bűnöző között. Amit ő helyesel is, szerinte ez csak annak a beismerése, ami a szemünk láttára történik. "Nem úgy van, hogy van a gyerekkor, amit aztán követ a felnőttkor. Az emberek egy hosszú utat járnak be" - mondta. (Via BBC)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt