Érdemes lenne újragondolnunk, mikortól felnőtt egy felnőtt

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

A jog már csak olyan, hogy szereti normatívan szabályozni az életben felmerülő kérdéseket. Ezért hát szükség volt egy konkrét életkort megjelölni, amikortól a jog felnőttként tekint a jogalanyokra. A világ legtöbb országában ez a korhatár a betöltött 18. életév - onnantól fogva szavazhatnak, dohányozhatnak, és a legtöbb esetben alkoholt is fogyaszthatnak a fiatalok.

Akik viszont a szó orvosi-biológiai értelmében ekkor még korántsem fölnőttek. Az agykutatók megfigyelései szerint 18 éves kor után még komoly változások történnek az agyban, olyanok, amelyek akár a személyiségünkre is hatással vannak. Ők azt mondják, egy ember a harmincas éveiben válik felnőtté - hogy ki mikor, az személyfüggő.

Peter Jones, a Cambridge-i Egyetem oktatója szerint "egyre abszurdabb", ha megpróbáljuk deffiniálni, hogy mikor is válik egy gyermek felnőtté. "Az átmenet sokkal árnyaltabb, három évtizednél is tovább tart. Gondolom az oktatási, egészségügyi rendszer és az igazságszolgáltatás dolgát megkönnyíti, ha konkrétan meghatározzák ezt" - mondta, hozzátéve, hogy azért a brit bírói gyakorlaton látszik, hogy a bírák képesek különbséget tenni egy 19 éves elkövető és egy 30 éves gyakorlott bűnöző között. Amit ő helyesel is, szerinte ez csak annak a beismerése, ami a szemünk láttára történik. "Nem úgy van, hogy van a gyerekkor, amit aztán követ a felnőttkor. Az emberek egy hosszú utat járnak be" - mondta. (Via BBC)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.