Ismét fogyaszthatóak a korábban többször is kigyulladt amerikai folyóból kifogott halak

2019 március 19., kedd 17:13
67

A környezetszennyezés egyik leghíresebb szimbólumává vált egy ohiói folyó, ami 1969-ban a mérgező anyagoknak köszönhetően lángra kapott. Az amerikai szövetségi hatóságok most azt állítják, újra biztonságosan fogyaszthatók a Cuyahoga folyóból kifogott halak - erről az AP számolt be.

Az örömhírt hétfőn maga Ohio állam republikánus kormányzója, Mike DeWine jelentette be. A kormányzó szerint ez egy fontos lépés afelé, hogy a Cuyahoga teljesen lekerüljön arról a listáról, melyen az aggasztó állapotú folyók szerepelnek. Ehhez azonban előbb hét másik problémát meg kell még oldaniuk a környezetvédelmi szakembernek. DeWine nem véletlenül időzítette így a bejelentést: éppen azt akarja átnyomni, hogy Ohio állam 1 milliárd dollárt fordítson a mérgező algától szenvedő Erie tó megtisztítására és más természetes vizek méregtelenítésére.

Az 1969-es tűz a mérgezett folyón. Fotó: The Plain Dealer via AP

A Cuyahoga már akkor a legszennyezettebb folyók közé tartozott, amikor 1969. június 22-én - nem először és nem utoljára - kigyulladt. A döntést, miszerint újra engedélyezik a folyóból kifogott halak fogyasztását, már tavaly óta tervezgették, a halakból többször mintákat vettek.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt