Ismét fogyaszthatóak a korábban többször is kigyulladt amerikai folyóból kifogott halak

A környezetszennyezés egyik leghíresebb szimbólumává vált egy ohiói folyó, ami 1969-ban a mérgező anyagoknak köszönhetően lángra kapott. Az amerikai szövetségi hatóságok most azt állítják, újra biztonságosan fogyaszthatók a Cuyahoga folyóból kifogott halak - erről az AP számolt be. 

Az örömhírt hétfőn maga Ohio állam republikánus kormányzója, Mike DeWine jelentette be. A kormányzó szerint ez egy fontos lépés afelé, hogy a Cuyahoga teljesen lekerüljön arról a listáról, melyen az aggasztó állapotú folyók szerepelnek. Ehhez azonban előbb hét másik problémát meg kell még oldaniuk a környezetvédelmi szakembernek. DeWine nem véletlenül időzítette így a bejelentést: éppen azt akarja átnyomni, hogy Ohio állam 1 milliárd dollárt fordítson a mérgező algától szenvedő Erie tó megtisztítására és más természetes vizek méregtelenítésére. 

Az 1969-es tűz a mérgezett folyón.Fotó: The Plain Dealer via AP

A Cuyahoga már akkor a legszennyezettebb folyók közé tartozott, amikor 1969. június 22-én - nem először és nem utoljára - kigyulladt. A döntést, miszerint újra engedélyezik a folyóból kifogott halak fogyasztását, már tavaly óta tervezgették, a halakból többször mintákat vettek. 

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.