Orbán állítólag azért nem találkozik Trumppal, mert nincs olyan ügy, ami miatt szükség lenne rá, de azért amerikai törvényhozókat fogadott

POLITIKA
2019 március 19., 10:55
comments 145

Az mfor.hu a múlt héten interjút készített Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel, és megkérdezték, mi a helyzet az Orbán-Trump-találkozóval. (Trump korábban fogadta már a lengyel elnököt és a cseh kormányfőt is, de Orbán még nem nyert bebocsátást az amerikai elnökhöz.) Szijjártó azt mondta:

„jelenleg nincs olyan ügy, aminek a kezeléséhez a legfelsőbb szintre lenne szükség. Legutóbb az amerikai külügyminiszter járt nálunk. Nem maradt olyan nyitott kérdés, amit ne vitattunk volna meg.”

Úgy látszik, hogy alacsonyabb szintű kezelésekre azért szükség van, ugyanis Orbán Viktor kedden az USA kongresszusának Budapestre látogató, 4 szenátorból és 2 kongresszusi képviselőből álló kétpárti delegációjával tárgyalt a kétoldalú biztonságpolitikai és gazdasági együttműködés aktuális kérdéseiről, illetve Magyarország és a közép-európai térség energiaellátásáról.

Orbán Viktor miniszterelnök a Karmelita kolostorban fogadja az Egyesült Államok kongresszusának Budapestre látogató kétpárti delegációját 2019. március 18-án.
photo_camera Orbán Viktor miniszterelnök a Karmelita kolostorban fogadja az Egyesült Államok kongresszusának Budapestre látogató kétpárti delegációját 2019. március 18-án. Fotó: Szecsődi Balázs/Miniszterelnöki Sajtóiroda/MTI/MTVA

A delegáció tagjai (többek között John Barrasso, Mike Crapo, John Kennedy szenátorok, illetve Russell Fulcher és Debbie Wasserman Schultz kongresszusi képviselők) érdeklődtek a térségünk új kihívásai, az ukrán válság magyar értékelése és az USA magyarországi befektetései felől.

A tárgyaláson megállapították, hogy Magyarország és az USA kiváló gazdasági és védelmi együttműködése mellett az utóbbi időben politikai kapcsolataink is jelentősen javultak.

A delegáció tagjai kedden találkoznak Varga Mihály pénzügyminiszterrel, Magyar Levente külgazdasági és külügyminiszter-helyettessel és Szabó István honvédelmi államtitkárral is – közölte Orbán sajtófőnöke, Havasi Bertalan az MTI-vel.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.