Orbán állítólag azért nem találkozik Trumppal, mert nincs olyan ügy, ami miatt szükség lenne rá, de azért amerikai törvényhozókat fogadott

2019 március 19., kedd 10:55
147

Az mfor.hu a múlt héten interjút készített Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel, és megkérdezték, mi a helyzet az Orbán-Trump-találkozóval. (Trump korábban fogadta már a lengyel elnököt és a cseh kormányfőt is, de Orbán még nem nyert bebocsátást az amerikai elnökhöz.) Szijjártó azt mondta:

„jelenleg nincs olyan ügy, aminek a kezeléséhez a legfelsőbb szintre lenne szükség. Legutóbb az amerikai külügyminiszter járt nálunk. Nem maradt olyan nyitott kérdés, amit ne vitattunk volna meg.”

Úgy látszik, hogy alacsonyabb szintű kezelésekre azért szükség van, ugyanis Orbán Viktor kedden az USA kongresszusának Budapestre látogató, 4 szenátorból és 2 kongresszusi képviselőből álló kétpárti delegációjával tárgyalt a kétoldalú biztonságpolitikai és gazdasági együttműködés aktuális kérdéseiről, illetve Magyarország és a közép-európai térség energiaellátásáról.

Orbán Viktor miniszterelnök a Karmelita kolostorban fogadja az Egyesült Államok kongresszusának Budapestre látogató kétpárti delegációját 2019. március 18-án. Fotó: Szecsődi Balázs/Miniszterelnöki Sajtóiroda/MTI/MTVA

A delegáció tagjai (többek között John Barrasso, Mike Crapo, John Kennedy szenátorok, illetve Russell Fulcher és Debbie Wasserman Schultz kongresszusi képviselők) érdeklődtek a térségünk új kihívásai, az ukrán válság magyar értékelése és az USA magyarországi befektetései felől.

A tárgyaláson megállapították, hogy Magyarország és az USA kiváló gazdasági és védelmi együttműködése mellett az utóbbi időben politikai kapcsolataink is jelentősen javultak.

A delegáció tagjai kedden találkoznak Varga Mihály pénzügyminiszterrel, Magyar Levente külgazdasági és külügyminiszter-helyettessel és Szabó István honvédelmi államtitkárral is – közölte Orbán sajtófőnöke, Havasi Bertalan az MTI-vel.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt