Trump a lengyel elnök után a cseh miniszterelnököt is fogadja

2019 február 20., szerda 20:54
116

Donald Trump amerikai elnök meghívta a Fehér Házba Andrej Babis cseh kormányfőt – közölte a Twitteren Stephen King, az USA prágai nagykövete. A látogatásra március 7-én kerül sor. Az Izraelben tartózkodó Babis cseh újságíróknak megerősítette a nagykövet bejelentését.

„Ez kicsúcsosodása az Egyesült Államokkal fenntartott kapcsolatainknak. A cseh-amerikai kapcsolatok az utóbbi időben nagyon intenzívek” – mondta.

A prágai külügyminisztérium nyilatkozatában a meghívást a cseh diplomácia nagy sikerének minősítette. Stephen King azt mondta, a hivatalos meghívó is hamarosan megérkezik Prágába.

A Trump–Babis-találkozó konkrét programjáról Tomás Petrícek cseh külügyminiszter fog tárgyalni, aki szerdán utazott az USA-ba. Petrícek az elutazása előtt újságíróknak jelezte, hogy a megbeszélés legfőbb témáit a biztonságpolitika, a kereskedelem és a tudománytechnikai együttműködés fogja képezni.

Orbán és Babis a 2017. december 14-i V4-találkozón Brüsszelben. Fotó: Olivier Hoslet/AFP

A miniszter azt mondta, Milos Zeman cseh elnök amerikai látogatását is felveti a partnereinek. Az amerikai elnökválasztási kampányban 2016-ban Zeman volt az egyetlen európai elnök, aki nyíltan Trumpot támogatta. Trump megválasztása után telefonon felhívta Zemant, és megígérte, hogy amerikai látogatásra hívja meg. Ez eddig nem történt meg, és nemrég Zeman azt mondta, nem tartja valószínűnek, hogy amerikai látogatására sor kerülhet.

A Hospodárské Noviny január végén azt írta, Babisnak a Fehér Ház kapuját a Huawei kínai távközlési cég ügye nyitotta meg. Az illetékes cseh hatóság tavaly decemberben figyelmeztette az állami hivatalokat, hogy a Huawei cég technológiáinak használata nemzetbiztonsági kockázatot jelent.

Az USA-nak üzleti érdekei is vannak Csehországban. A cseh védelmi minisztérium például azt tervezi, hogy 12 amerikai gyártmányú helikoptert vásárol. A Westinghouse amerikai energetikai társaság pedig szeretne bekapcsolódni a csehországi atomerőművek tervezett bővítésébe.

Donald Trump korábban találkozott a lengyel elnökkel is, így a V4-es országok vezetői közül csak a szlovák és a magyar kormányfő nem találkozott vele kettesben. (via MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt