A szakmai szervezetek sem értik, mi alapján osztották ki az állami kitüntetéseket

A Magyar Színházi Társaság felháborodott közlemény jelentetett meg az oldalán, miután a felkérés ellenére szinte teljesen figyelmen kívül hagyták a javaslatait az állami kitüntetések kiosztásánál. Az sem biztos, hogy a történtek után jövőre részt akarnak vennie ebben a „szakmailag nem befolyásolható folyamatban”.

Nagyon megörültünk, hogy az idén az utolsó pillanatban kiderült, kétszer annyi művész részesülhet művészeti középdíjban, mint eddig. Ezek után sokk-ként ért bennünket a lista, amelyben a Magyar Színházi Társaság által felterjesztettek közül senki, de a kuratórium által felterjesztett 32 művész közül is csak heten kapták meg a Jászai Mari-díjat. A bábművészeknek osztható Blattner Géza-díj esetében még rosszabb a helyzet, mert ott a négy felterjesztett művész közül egyikük sem kapta meg a díjat” - írják.

Így az sem világos, hogy egyáltalán ki dönt a díjazottakról, ha a szakmát semmibe veszik:

„Most azt látjuk, hogy sem a szakmai szervezetek, sem a miniszter által felkért kuratóriumok véleménye nem számít, s nem tudjuk, ki az, aki végül is dönt a díjazottak személyéről.

A Magyar Színházi Társaság Elnöksége kellő szakmai garanciák híján megfontolja, hogy a jövőben részt vegyen-e egy ilyen általa szakmailag nem befolyásolható folyamatban, amíg a Jászai Mari-díj és az összes művészeti középdíj eredeti céljának megfelelően vissza nem kapja régi rangját.”