Az albán elnök azt mondta, kész akár önmagával is végezni, ha ez segít megoldani a belpolitikai válságot

Ilir Meta albán elnök azt mondta, hogy kész lemondani, vagy akár önmagával is végezni, ha ez segítene megoldani országa belpolitikai válságát.

Meta a délkelet-albániai Pogradec városában újságíróknak mondta azt, hogy miután a közvetítésre irányuló erőfeszítései kudarcot vallottak, kész lemondani, amennyiben biztos lehetne a válság politikai, illetve alkotmányos alapokon nyugvó tartós rendezésében.

Metát két éve választották meg a kormányzó szocialista párti képviselők támogatásával, de azóta folyamatosak a súrlódások az Edi Rama vezette tiranai kormánnyal.

Az albán államfő emellett Salvador Allende néhai chilei elnökhöz hasonlította magát, aki 1973-ban a hadsereg által végrehajtott puccs során az elnöki palota ostroma idején öngyilkosságot követett el. Azt mondta:

„Kész vagyok feláldozni saját életemet, mint Salvador Allende, csak hogy megakadályozhassam egy katonai junta uralmát, ami 30 évvel visszavetné Albániát.”

Fotó: Adel Omeragic/Anadolu Agency

Az ellenzék szerint Edi Rama szocialista párti kormányfő korrupt, és a 2017-es választásokon szavazatokat vásárolt, hogy megszerezhesse a hatalmat. A pénzt ehhez a vádak szerint az alvilágtól kapta. A fő követelés az ügyben egy ideiglenes kormány felállítása, és a parlamenti választások előre hozása.

Tavaly az ellenzéki Albán Demokrata Párt 6 hónapig bojkottálta a parlament munkáját. Amikor decemberben visszatértek az ülésterembe, Edi Rama felszólalása alatt az egyik képviselőjük tojásokat hajigált a kormányfő felé. Február elején pedig egy másik ellenzéki törvényhozó tintával fröcskölte le a miniszterelnököt.

Februárban bejelentették lemondásukat képviselői mandátumukról a demokraták 33 fős parlamenti csoportjának tagjai, hogy megpróbáljanak nyomást gyakorolni a szocialista kormányra a távozása és a választások kiírása érdekében.

Edi Rama párbeszédre szólította fel az ellenzéket, de a kormánya lemondásáról nem hajlandó tárgyalni. Február közepe óta öt tömegtüntetés is volt Tiranában a miniszterelnök ellen, a következőt csütörtökre tervezik. (MTI)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.