Az albán elnök azt mondta, kész akár önmagával is végezni, ha ez segít megoldani a belpolitikai válságot

444 Hírlevelek
Hírleveleink házhoz visznek mindent, amit tudni kell.

Ilir Meta albán elnök azt mondta, hogy kész lemondani, vagy akár önmagával is végezni, ha ez segítene megoldani országa belpolitikai válságát.

Meta a délkelet-albániai Pogradec városában újságíróknak mondta azt, hogy miután a közvetítésre irányuló erőfeszítései kudarcot vallottak, kész lemondani, amennyiben biztos lehetne a válság politikai, illetve alkotmányos alapokon nyugvó tartós rendezésében.

Metát két éve választották meg a kormányzó szocialista párti képviselők támogatásával, de azóta folyamatosak a súrlódások az Edi Rama vezette tiranai kormánnyal.

Az albán államfő emellett Salvador Allende néhai chilei elnökhöz hasonlította magát, aki 1973-ban a hadsereg által végrehajtott puccs során az elnöki palota ostroma idején öngyilkosságot követett el. Azt mondta:

„Kész vagyok feláldozni saját életemet, mint Salvador Allende, csak hogy megakadályozhassam egy katonai junta uralmát, ami 30 évvel visszavetné Albániát.”

Fotó: Adel Omeragic/Anadolu Agency

Az ellenzék szerint Edi Rama szocialista párti kormányfő korrupt, és a 2017-es választásokon szavazatokat vásárolt, hogy megszerezhesse a hatalmat. A pénzt ehhez a vádak szerint az alvilágtól kapta. A fő követelés az ügyben egy ideiglenes kormány felállítása, és a parlamenti választások előre hozása.

Tavaly az ellenzéki Albán Demokrata Párt 6 hónapig bojkottálta a parlament munkáját. Amikor decemberben visszatértek az ülésterembe, Edi Rama felszólalása alatt az egyik képviselőjük tojásokat hajigált a kormányfő felé. Február elején pedig egy másik ellenzéki törvényhozó tintával fröcskölte le a miniszterelnököt.

Februárban bejelentették lemondásukat képviselői mandátumukról a demokraták 33 fős parlamenti csoportjának tagjai, hogy megpróbáljanak nyomást gyakorolni a szocialista kormányra a távozása és a választások kiírása érdekében.

Edi Rama párbeszédre szólította fel az ellenzéket, de a kormánya lemondásáról nem hajlandó tárgyalni. Február közepe óta öt tömegtüntetés is volt Tiranában a miniszterelnök ellen, a következőt csütörtökre tervezik. (MTI)