Az osztrák kancellár fél évre függesztené fel a Fidesz néppárti tagságát

Reggel 4 hírlevél
Amit 2021-ben tudni kell, minden reggel.

Sebastian Kurz osztrák kancellár, aki egyben az Osztrák Néppárt elnöke, fél évre függesztené fel a Fidesz európai néppárti (EPP-) tagságát. Szerdán közölte, hogy pártja a CDU-hoz és a CSU-hoz hasonlóan támogatni fogja Manfed Webernek az erre vonatkozó javaslatát.

Sebastian Kurz és Orbán Viktor BécsbenFotó: JOE KLAMAR/AFP

 Kurz ismét felvetette azt is, hogy az esetleges felfüggesztés fél éve alatt egy úgynevezett bölcsek tanácsa vizsgálja meg részletesen a helyzetet.

Az Európai Néppárt politikai közgyűlést tart szerdán az Európai Parlamentben, és ezen a pártcsalád alapokmánya 9. pontja értelmében az elnökség javaslatot tehet a Fidesz kizárására vagy tagságának felfüggesztésére. 

Gulyás Gergely, a Fidesz alelnöke szerdán arról beszélt, hogy a Fidesz a felfüggesztést nem tudja tudomásul venni, ilyen döntés esetén azonnal elhagyja a Néppártot. Ugyanakkor ha a kizárás alaposságának vizsgálatára létrejön egy három bölcsből álló bizottság, a Fidesz önkéntes döntéssel azt vállalja, hogy a testület munkájának lezárultáig nem vesz részt a Néppárt testületeinek munkájában.

Egyébként  Fidesz néppárti tagságának felfüggesztését javasolta a német CDU elnöke is. Annegret Kramp-Karrenbauer szerint „amíg a Fidesz nem állítja helyre teljes mértékben a bizalmat, nem maradhat meg a rendes, teljes jogú tagság”. (via MTI)