Az új kazah elnök első dolga volt, hogy Nazarbajevről nevezze el a fővárost

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Szerdán beiktatták hivatalába Kazahsztán új elnökét, Kaszim-Zsomart Tokajevet azután, hogy kedden váratlanul lemondott hivataláról az országot harminc éven át irányító Nurszultan Nazarbajev.

Az új államfő az eskütételkor mondott beszédében azt hangoztatta, hogy folytatja elődje politikáját. Hozzátette, hogy Nazarbajev véleménye kulcsfontosságú lesz a döntések meghozatalában, és javasolta azt is, hogy kapja meg a tiszteletbeli szenátor címet. Hozzátette:

Nazarbajev örökké a nép atyja marad.

Nazarbajev és TokajevFotó: Sputnik

Kaszim-Zsomart kezdeményezte egyből, hogy a fővárost, Asztanát a lemondott elnökről nevezzék el Nurszultannak, és minden megyei város központi utcája ugyancsak a nevét viselje. Azt is felvetette, hogy a közintézményekben kötelező kellékként maradjon meg Nazarbajev fényképe.

A BBC orosz kiadásának nyilatkozó orosz szakértő, Arkagyij Dubnov kedden a lemondás után úgy látta: „Nazarbajev a biztonsági tanács elnökének ezért létrehozott pozíciójába távozik. Nagyobb hatalma lesz, mint az elnöknek. Olyan lesz, mint a kínai Hszi Csin-ping, a legfelsőbb bíró.” (via MTI)

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!

Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.