Váratlanul visszavonult Nurszultan Nazarbajev, a kazah diktátor

2019 március 19., kedd 13:48
99

Televíziós beszédben jelentette be a világ kevés megmaradt, régi stílusú, teljhatalmú, sztálini értelemben vett diktátorainak egyike, hogy visszavonul.

A független Kazahsztán első és azóta is egyetlen elnöke, Nurszultan Nazarbajev, a szegény szunnita muszlim családban született fiú csak néhány évig dolgozott életében, mert már 22 évesen főállású pártmunkás lett a kommunista állampártban. 

  • 1984-ben már ő volt a kazah miniszterelnök, 
  • 1989-ben lett az akkor még szovjet tagköztársaság kommunista pártjának főtitkára, 
  • 1990-ben az akkor magát még a Szovjetunión belül szuverén köztársaságnak nyilvánító ország elnökké választották, hogy 
  • 1991-től a független Kazah Köztársaság elnöke legyen, egészen a mai napig. 

Eddig összesen öt, erősen kétes tisztaságú választáson védte meg a székét.

Kaszim-Zsomart Tokajev, az új elnök, korábbi házelnök

A világ 9, legnagyobb területű országának elnöki pozícióját ideiglenesen Tokajev parlamenti házelnök veszi át. A következő soros elnökválasztás 2020-ban lenne, de szakértők szerint nem kizárt ennek előrehozása. 

A 79 éves Nazabajev azonban nem teljesen vonult vissza, hanem csak az elnöki posztról mondott le: mostantól ő lesz az ország biztonsági tanácsának a vezetője. A BBC orosz kiadásának nyilatkozó orosz szakértő, Arkagyij Dubnov szerint

"Nazarbajev a biztonsági tanács elnökének ezért létrehozott pozíciójába távozik. Nagyobb hatalma lesz, mint az elnöknek. Olyan lesz, mint a kínai Hszi Csin-ping, a legfelsőbb bíró."

Nazarbajev stabil hatalmát és az ország relatíve magas életszínvonalát az alapozta meg, hogy Kazahsztánban sok a kőolaj és itt található a világ legnagyobb ismert uránkincse is.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt