Váratlanul visszavonult Nurszultan Nazarbajev, a kazah diktátor

Televíziós beszédben jelentette be a világ kevés megmaradt, régi stílusú, teljhatalmú, sztálini értelemben vett diktátorainak egyike, hogy visszavonul.

A független Kazahsztán első és azóta is egyetlen elnöke, Nurszultan Nazarbajev, a szegény szunnita muszlim családban született fiú csak néhány évig dolgozott életében, mert már 22 évesen főállású pártmunkás lett a kommunista állampártban. 

  • 1984-ben már ő volt a kazah miniszterelnök, 
  • 1989-ben lett az akkor még szovjet tagköztársaság kommunista pártjának főtitkára, 
  • 1990-ben az akkor magát még a Szovjetunión belül szuverén köztársaságnak nyilvánító ország elnökké választották, hogy 
  • 1991-től a független Kazah Köztársaság elnöke legyen, egészen a mai napig. 

Eddig összesen öt, erősen kétes tisztaságú választáson védte meg a székét.

Kaszim-Zsomart Tokajev, az új elnök, korábbi házelnök

A világ 9, legnagyobb területű országának elnöki pozícióját ideiglenesen Tokajev parlamenti házelnök veszi át. A következő soros elnökválasztás 2020-ban lenne, de szakértők szerint nem kizárt ennek előrehozása. 

A 79 éves Nazabajev azonban nem teljesen vonult vissza, hanem csak az elnöki posztról mondott le: mostantól ő lesz az ország biztonsági tanácsának a vezetője. A BBC orosz kiadásának nyilatkozó orosz szakértő, Arkagyij Dubnov szerint

"Nazarbajev a biztonsági tanács elnökének ezért létrehozott pozíciójába távozik. Nagyobb hatalma lesz, mint az elnöknek. Olyan lesz, mint a kínai Hszi Csin-ping, a legfelsőbb bíró."

Nazarbajev stabil hatalmát és az ország relatíve magas életszínvonalát az alapozta meg, hogy Kazahsztánban sok a kőolaj és itt található a világ legnagyobb ismert uránkincse is.

Hogy legyen, aki a következő polgármesterről is elmondja az igazat

A kormánymédia százmilliárdokból próbál túlharsogni minden kritikus hangot az országban, amikor pedig választás közeledik, felismerhetetlenre hajlítják a valóságot. Ha szerinted fontos, hogy valódi híreket is lehessen olvasni, akkor támogasd rendszeresen a 444 szerkesztőségét!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.