Nem kérhetnek akármennyi pénzt közterület-használatért az önkormányzatok

POLITIKA
2019 március 20., 12:48
comments 62
photo_camera Bódéváros a Vörösmarty téren. Egyes önkormányzatok aránytalanul magas közterület-használati díjat szabtak ki a mozgóárusokra, szemben az ilyen telepített bódékkal. Fotó: Facebook/Magyarország Kormánya

Megsemmisítette egy önkormányzati rendelet kirívóan magas közterület-használati díjakat megállapító mellékletét az Alkotmánybíróság. Az ítélethez csatolt indoklásuk szerint a közterület-használat díjának a gazdasági szolgáltatás értékéhez kell igazodnia.

A kifogásolt mellékletben a mozgóbolti árusításra vonatkozó díj több mint kétszázszorosa volt az árusító fülkék elhelyezési díjának, ez az Ab szerint hátrányos megkülönböztetés.

Az Ab azt is kiemelte ítéletében, hogy a közterület-használati díj nem arra való, hogy egy önkormányzat olyan helyi törekvések elérésére használja, amely nincs összegfüggésben a közterület-használat gazdasági értékével. Magyarán: az önkormányzat nem használhatja a közterület-használat díját számára nem szimpatikus gazdasági tevékenység ellehetetlenítésére. Alkotmányosan nem indokolható a közterület-használati díjat olyan szempontokra alapítani, amelyek a területhasználat értékével nincsenek összefüggésben, írták.

Az Ab korábbi határozataiban is rámutatott már arra, hogy önkényes, ezért alkotmányellenes a közterület-használat díjának olyan szabályozása, amely a szolgáltatástól független szempontok alapján, kirívóan magas díjfizetési kötelezettséget ír elő egyes vállalkozókra. Most kilün is kitértek rá, hogy a közterület-használat díjának megállapításakor a terület nagyságát, településen belüli elhelyezkedését, a használat módját és időtartamát vehetik figyelembe. (Via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.