Nem kérhetnek akármennyi pénzt közterület-használatért az önkormányzatok

Bódéváros a Vörösmarty téren. Egyes önkormányzatok aránytalanul magas közterület-használati díjat szabtak ki a mozgóárusokra, szemben az ilyen telepített bódékkal.Fotó: Facebook/Magyarország Kormánya

Megsemmisítette egy önkormányzati rendelet kirívóan magas közterület-használati díjakat megállapító mellékletét az Alkotmánybíróság. Az ítélethez csatolt indoklásuk szerint a közterület-használat díjának a gazdasági szolgáltatás értékéhez kell igazodnia.

A kifogásolt mellékletben a mozgóbolti árusításra vonatkozó díj több mint kétszázszorosa volt az árusító fülkék elhelyezési díjának, ez az Ab szerint hátrányos megkülönböztetés.

Az Ab azt is kiemelte ítéletében, hogy a közterület-használati díj nem arra való, hogy egy önkormányzat olyan helyi törekvések elérésére használja, amely nincs összegfüggésben a közterület-használat gazdasági értékével. Magyarán: az önkormányzat nem használhatja a közterület-használat díját számára nem szimpatikus gazdasági tevékenység ellehetetlenítésére. Alkotmányosan nem indokolható a közterület-használati díjat olyan szempontokra alapítani, amelyek a területhasználat értékével nincsenek összefüggésben, írták.

Az Ab korábbi határozataiban is rámutatott már arra, hogy önkényes, ezért alkotmányellenes a közterület-használat díjának olyan szabályozása, amely a szolgáltatástól független szempontok alapján, kirívóan magas díjfizetési kötelezettséget ír elő egyes vállalkozókra. Most kilün is kitértek rá, hogy a közterület-használat díjának megállapításakor a terület nagyságát, településen belüli elhelyezkedését, a használat módját és időtartamát vehetik figyelembe. (Via MTI)

Hogy legyen, aki a következő polgármesterről is elmondja az igazat

A kormánymédia százmilliárdokból próbál túlharsogni minden kritikus hangot az országban, amikor pedig választás közeledik, felismerhetetlenre hajlítják a valóságot. Ha szerinted fontos, hogy valódi híreket is lehessen olvasni, akkor támogasd rendszeresen a 444 szerkesztőségét!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.