Orbán szlovén szövetségese azt követeli, hogy ne szavazzanak a Fidesz kizárásáról

politika
2019 március 20., 10:04
comments 150
Orbán és Jansa
photo_camera Orbán és Jansa Fotó: JURE MAKOVEC/AFP

Levélben szólította fel az Európai Néppártot Janez Janša, Orbán Viktor szlovén szövetségese, hogy halasszák el a szavazást a Fideszről, írja a levelet megszerző Euractiv. Janša két érvet hoz fel javaslata mellett:

  • a Fidesz kizárása szakadást okozhat a Néppártban;
  • a Néppárt tavalyi, Helsinki kongresszusán abban állapodtak meg, hogy legfeljebb az EP-választás után foglalkoznak a témával.

Ez utóbbit hivatalosan eddig még senki sem ismerte el, bár lapunk értesülései szerint is ez történt - meg is írtuk tavaly novemberben. Nem hivatalosan Csáky Pál ismerte el a Magyar Hangnak adott interjújában, hogy tudomása szerint volt ilyen döntés. Hivatalosan most először erősítette ezt meg EPP-s politikus.

"Ha ma szavazunk, a döntéstől függetlenül elkerülhetetlen a pártszakadás. Ragaszkodni ehhez a konkrét időponthoz önpusztító volna" - írta Joseph Daulnak, a Néppárt elnökének címzett levelében Janša. Emellett azt is írta, hogy Manfred Webernek, az EPP főbiztosjelöltjének ki kéne maradnia a Fidesszel kapcsolatos diskurzusból. Weber főszereplővé lépett elő a Fidesz kizárásának ügyében azzal, hogy ő fogalmazta meg a Fidesz maradásának feltételeit, majd jött ezekről egyeztetni Orbán Viktorral.

Janša attól tart, hogy Fidesz kizárásával "az EPP jelentősen meggyengülne Közép- és Kelet-Európában".

Az EPP ma, március 20-án 13 tagpárt kérésére tárgyalja a Fidesz kizárásának, felfüggesztésének ügyét. A Néppárt legerősebb tagpártja, a német CDU új elnöke, Annegret Kram-Karrenbauer az utóbbit támogatja. Egy CDU-s forrás a múlt héten ezt azzal indokolta az Euroactivnak, hogy a kizárással, "csak Salvini karjaiba taszítanánk" Orbánt.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.