Orbán szlovén szövetségese azt követeli, hogy ne szavazzanak a Fidesz kizárásáról

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végéig. Köszönjük, hogy összedobjátok. Akkor nem tartozunk majd senkinek, csak köszönettel - nektek.

Orbán és JansaFotó: JURE MAKOVEC/AFP

Levélben szólította fel az Európai Néppártot Janez Janša, Orbán Viktor szlovén szövetségese, hogy halasszák el a szavazást a Fideszről, írja a levelet megszerző Euractiv. Janša két érvet hoz fel javaslata mellett:

  • a Fidesz kizárása szakadást okozhat a Néppártban;
  • a Néppárt tavalyi, Helsinki kongresszusán abban állapodtak meg, hogy legfeljebb az EP-választás után foglalkoznak a témával.

Ez utóbbit hivatalosan eddig még senki sem ismerte el, bár lapunk értesülései szerint is ez történt - meg is írtuk tavaly novemberben. Nem hivatalosan Csáky Pál ismerte el a Magyar Hangnak adott interjújában, hogy tudomása szerint volt ilyen döntés. Hivatalosan most először erősítette ezt meg EPP-s politikus.

"Ha ma szavazunk, a döntéstől függetlenül elkerülhetetlen a pártszakadás. Ragaszkodni ehhez a konkrét időponthoz önpusztító volna" - írta Joseph Daulnak, a Néppárt elnökének címzett levelében Janša. Emellett azt is írta, hogy Manfred Webernek, az EPP főbiztosjelöltjének ki kéne maradnia a Fidesszel kapcsolatos diskurzusból. Weber főszereplővé lépett elő a Fidesz kizárásának ügyében azzal, hogy ő fogalmazta meg a Fidesz maradásának feltételeit, majd jött ezekről egyeztetni Orbán Viktorral.

Janša attól tart, hogy Fidesz kizárásával "az EPP jelentősen meggyengülne Közép- és Kelet-Európában".

Az EPP ma, március 20-án 13 tagpárt kérésére tárgyalja a Fidesz kizárásának, felfüggesztésének ügyét. A Néppárt legerősebb tagpártja, a német CDU új elnöke, Annegret Kram-Karrenbauer az utóbbit támogatja. Egy CDU-s forrás a múlt héten ezt azzal indokolta az Euroactivnak, hogy a kizárással, "csak Salvini karjaiba taszítanánk" Orbánt.

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végig
Eddig összegyűlt: 10,6 millió Forint

Egész évben sokan támogattátok a szerkesztőséget, a ti segítségetek nélkül a 444 nem tudna stabilan működni. Most év végéig még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni, ezt a pénzt az újság bővítésére fordítanánk, például abban is segítene, hogy januártól két új riporterrel kezdjük az évet. Segíts, hogy a 444 bővülni tudjon!

Támogasd a 444 szerkesztőségét!
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.

Nélkületek nincs 444

Csak a 444 és a sajtószabadság ügye mellett elkötelezett olvasók támogatása teszi lehetővé, hogy alaposan tudjunk foglalkozni a legfontosabb témákkal.