Radovan Karadzic életfogytiglani börtönt kapott Hágában

külföld
2019 március 20., 14:14
comments 100

Az ENSZ nemzetközi törvényszéki mechanizmusa az összes vádpontban bűnösnek találta a népirtással és háborús bűnökkel vádolt boszniai szerb politikust. Ugyanakkor a hágai Nemzetközi Törvényszék elsőfokú ítéletén súlyosbított, így a Radovan Karadzic életfogytiglani börtönt kapott.

Ezzel a törvényszék eleget tett az ügyészség kérésének, vagyis hogy a srebrenicai népirtásért, a szarajevói civilek terrorizálásáért, illetve húsz másik boszniai településen elkövetett üldözésért életfogytig tartó börtönbüntetésre ítéljék a most 73 éves férfit. Az ítéletet a háború áldozatainak hozzátartozói tapssal fogadták.

link Forrás

A délszláv háború egyik legrettenetesebb alakját, a boszniai Szerb Köztársaság volt elnökét a jugoszláviai háborús bűnök felderítésére létrehozott, a működését azóta beszüntető Nemzetközi Törvényszék (International Criminal Tribunal for the former Yugoslavia, röviden ICTY) 2016-ban 40 év börtönbüntetésre ítélte, a döntés ellen Karadzic és a vád is fellebbezett, a végső ítéletet most mondták ki. (Balkan Insight)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.