Radovan Karadzic életfogytiglani börtönt kapott Hágában

Az ENSZ nemzetközi törvényszéki mechanizmusa az összes vádpontban bűnösnek találta a népirtással és háborús bűnökkel vádolt boszniai szerb politikust. Ugyanakkor a hágai Nemzetközi Törvényszék elsőfokú ítéletén súlyosbított, így a Radovan Karadzic életfogytiglani börtönt kapott. 

Ezzel a törvényszék eleget tett az ügyészség kérésének, vagyis hogy a srebrenicai népirtásért, a szarajevói civilek terrorizálásáért, illetve húsz másik boszniai településen elkövetett üldözésért életfogytig tartó börtönbüntetésre ítéljék a most 73 éves férfit. Az ítéletet a háború áldozatainak hozzátartozói tapssal fogadták.

 A délszláv háború egyik legrettenetesebb alakját, a boszniai Szerb Köztársaság volt elnökét a jugoszláviai háborús bűnök felderítésére létrehozott, a működését azóta beszüntető Nemzetközi Törvényszék (International Criminal Tribunal for the former Yugoslavia, röviden ICTY) 2016-ban 40 év börtönbüntetésre ítélte, a döntés ellen Karadzic és a vád is fellebbezett, a végső ítéletet most mondták ki. (Balkan Insight)

Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.