Trump: 400 amerikai katona marad Szíriában

Az Iszlám Állam terrorszervezet legyőzése után 400 amerikai katona marad Szíriában – mondta Donald Trump újságíróknak a Fehér Házban.

Az amerikai elnök közölte, hogy 200 katona Szíria északi vidékén állomásozik majd, ahol a kurd erők tartózkodnak, további 200 katona pedig Szíria déli részén marad. Nem pontosította, de kommentárok szerint valószínűleg az Izraelhez viszonylag közel fekvő al-Tanf légitámaszpont lesz az amerikai katonák állomáshelye. Trump nem pontosította azt sem, hogy a kis létszámú amerikai kontingens meddig marad Szíriában, csak annyit mondott, hogy „egy bizonyos ideig”.

Trump amerikai katonákkal 2018. augusztus 13-án.Fotó: Brendan Smialowski/AFP

Vasárnap este a Wall Street Journal kormányzati forrásokra hivatkozva azt írta, a Pentagon 1000 katonát tartana Szíriában, és azt tervezi, hogy továbbra is együttműködik a szíriai kurd erőkkel, pedig Ankara többször is azzal fenyegetődzött, a szír határt átlépve támadásokat intéz ellenük. A kurd milícia (YPG) az amerikai vezetésű katonai szövetség támogatását élvező Szíriai Demokratikus Erők (SDF) nevű, laza koalíció tagja. Joseph Dunford tábornok, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának vezetője vasárnap este azonnal tagadta, hogy a védelmi minisztérium ennyi amerikai katona további állomásoztatását tervezné. A tábornok „ténybeli pontatlanságnak” nevezte a lap értesüléseit, és azt mondta, „továbbra is azon dolgozunk, hogy végrehajtva az elnöki utasítást, csak néhány katonára csökkentsük az Egyesült Államok Szíriában lévő erőinek létszámát”. (MTI)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.