Trump: 400 amerikai katona marad Szíriában

Az Iszlám Állam terrorszervezet legyőzése után 400 amerikai katona marad Szíriában – mondta Donald Trump újságíróknak a Fehér Házban.

Az amerikai elnök közölte, hogy 200 katona Szíria északi vidékén állomásozik majd, ahol a kurd erők tartózkodnak, további 200 katona pedig Szíria déli részén marad. Nem pontosította, de kommentárok szerint valószínűleg az Izraelhez viszonylag közel fekvő al-Tanf légitámaszpont lesz az amerikai katonák állomáshelye. Trump nem pontosította azt sem, hogy a kis létszámú amerikai kontingens meddig marad Szíriában, csak annyit mondott, hogy „egy bizonyos ideig”.

Trump amerikai katonákkal 2018. augusztus 13-án.Fotó: Brendan Smialowski/AFP

Vasárnap este a Wall Street Journal kormányzati forrásokra hivatkozva azt írta, a Pentagon 1000 katonát tartana Szíriában, és azt tervezi, hogy továbbra is együttműködik a szíriai kurd erőkkel, pedig Ankara többször is azzal fenyegetődzött, a szír határt átlépve támadásokat intéz ellenük. A kurd milícia (YPG) az amerikai vezetésű katonai szövetség támogatását élvező Szíriai Demokratikus Erők (SDF) nevű, laza koalíció tagja. Joseph Dunford tábornok, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának vezetője vasárnap este azonnal tagadta, hogy a védelmi minisztérium ennyi amerikai katona további állomásoztatását tervezné. A tábornok „ténybeli pontatlanságnak” nevezte a lap értesüléseit, és azt mondta, „továbbra is azon dolgozunk, hogy végrehajtva az elnöki utasítást, csak néhány katonára csökkentsük az Egyesült Államok Szíriában lévő erőinek létszámát”. (MTI)

Hogy legyen, aki a következő polgármesterről is elmondja az igazat

A kormánymédia százmilliárdokból próbál túlharsogni minden kritikus hangot az országban, amikor pedig választás közeledik, felismerhetetlenre hajlítják a valóságot. Ha szerinted fontos, hogy valódi híreket is lehessen olvasni, akkor támogasd rendszeresen a 444 szerkesztőségét!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.