Uránt szállító kamionra támadtak fegyveresek Brazíliában

Az Angra dos Reis-i atomerőmű 2-es blokkja. Ide tartott az az uránt szállító kamion, amit fegyveresek támadtak meg.Fotó: VANDERLEI ALMEIDA/AFP

Az angrai atomerőműbe uránt szállító kamiont támadtak meg fegyveresek Brazíliában. A kamionra és az azt kísérő konvojra Frade közelében, egy tengerparti úton nyitottak tüzet a fegyveresek, harminc kilométernyire Angra dos Reis városától, ahol az atomerőmű van.

A konvojt kísérő rendőrök viszonozták a tüzet, de senki sem sebesült meg, és a támadóknak sikerült elmenekülniük.

Üres kézzel, mert az atomerőműt üzemeltető Centrais Elétricas Brasileiras tájékoztatása szerint a kamionban szállított urán nem került veszélybe, sőt, a támadás még csak nem is késleltette a szállítmányt.

A latin-amerikai ország két atomreaktorának, az Angra 1-nek és az Angra 2-nek működtetéséhez szükséges nukleáris fűtőanyagot egy állami üzemben állítják elő az Angra dos Reistől 130 kilométerre lévő Resende városában. Brazília kizárólag a két reaktor számára állít elő hasadó anyagot a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség felügyelete alatt. (via MTI)

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.