Uránt szállító kamionra támadtak fegyveresek Brazíliában

külföld
2019 március 20., 07:17
Az Angra dos Reis-i atomerőmű 2-es blokkja. Ide tartott az az uránt szállító kamion, amit fegyveresek támadtak meg.
photo_camera Az Angra dos Reis-i atomerőmű 2-es blokkja. Ide tartott az az uránt szállító kamion, amit fegyveresek támadtak meg. Fotó: VANDERLEI ALMEIDA/AFP

Az angrai atomerőműbe uránt szállító kamiont támadtak meg fegyveresek Brazíliában. A kamionra és az azt kísérő konvojra Frade közelében, egy tengerparti úton nyitottak tüzet a fegyveresek, harminc kilométernyire Angra dos Reis városától, ahol az atomerőmű van.

A konvojt kísérő rendőrök viszonozták a tüzet, de senki sem sebesült meg, és a támadóknak sikerült elmenekülniük.

Üres kézzel, mert az atomerőműt üzemeltető Centrais Elétricas Brasileiras tájékoztatása szerint a kamionban szállított urán nem került veszélybe, sőt, a támadás még csak nem is késleltette a szállítmányt.

A latin-amerikai ország két atomreaktorának, az Angra 1-nek és az Angra 2-nek működtetéséhez szükséges nukleáris fűtőanyagot egy állami üzemben állítják elő az Angra dos Reistől 130 kilométerre lévő Resende városában. Brazília kizárólag a két reaktor számára állít elő hasadó anyagot a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség felügyelete alatt. (via MTI)

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.