Amszterdamban betiltanák a városnéző túrákat a vöröslámpás negyedben

Az amszterdami vöröslámpás negyed, a De Wallen.Fotó: KOEN VAN WEEL/AFP

A fenntarthatatlan turizmus elleni harc újabb lépéseként az amszterdami városvezetés betiltaná a szervezett városnéző túrákat a holland főváros legendás vöröslámpás negyedében. A hivatalos indoklás szerint a csordákban közlekedő turisták "tiszteletlenül viselkedtek" a szexmunkásokkal. "Ebben a korban már elfogadhatatlan, hogy turistaattrakcióként tekintsünk a szexmunkásokra" - mondta Udo Kock városi tanácsnok.

Amszterdam a világ több más turistacélpontjához hasonlóan egy ideje már küzd a várost felkeresők tömegeivel. 2018-ban az olcsó repjegyeknek és szállásoknak hála már 19 millió turista kereste fel a 850 ezer lakosú várost. A polgármester, Femke Halsema előrejelzése szerint 2025-re már 29 millióra növekedhet a turisták száma, pedig a lakók szerint a turizmus miatt már most is élhetetlen a középkori városközpont.

Ezért a városvezetés nem csupán a vöröslámpás negyedbe szervezett csoportos városnézéseket korlátozza. A város többi részén nem tiltják meg kifejezetten a vezetett túrákat, de a résztvevők számát a jelenlegi húsz helyett tizenöt főben korlátoznák. Emellett a túravezetést engedélyhez kötnék, és magatartási kódexet is előírnának a csoportoknak. (via The Guardian)

Hogy legyen, aki a következő polgármesterről is elmondja az igazat

A kormánymédia százmilliárdokból próbál túlharsogni minden kritikus hangot az országban, amikor pedig választás közeledik, felismerhetetlenre hajlítják a valóságot. Ha szerinted fontos, hogy valódi híreket is lehessen olvasni, akkor támogasd rendszeresen a 444 szerkesztőségét!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.