Amszterdamban betiltanák a városnéző túrákat a vöröslámpás negyedben

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!
Az amszterdami vöröslámpás negyed, a De Wallen.Fotó: KOEN VAN WEEL/AFP

A fenntarthatatlan turizmus elleni harc újabb lépéseként az amszterdami városvezetés betiltaná a szervezett városnéző túrákat a holland főváros legendás vöröslámpás negyedében. A hivatalos indoklás szerint a csordákban közlekedő turisták "tiszteletlenül viselkedtek" a szexmunkásokkal. "Ebben a korban már elfogadhatatlan, hogy turistaattrakcióként tekintsünk a szexmunkásokra" - mondta Udo Kock városi tanácsnok.

Amszterdam a világ több más turistacélpontjához hasonlóan egy ideje már küzd a várost felkeresők tömegeivel. 2018-ban az olcsó repjegyeknek és szállásoknak hála már 19 millió turista kereste fel a 850 ezer lakosú várost. A polgármester, Femke Halsema előrejelzése szerint 2025-re már 29 millióra növekedhet a turisták száma, pedig a lakók szerint a turizmus miatt már most is élhetetlen a középkori városközpont.

Ezért a városvezetés nem csupán a vöröslámpás negyedbe szervezett csoportos városnézéseket korlátozza. A város többi részén nem tiltják meg kifejezetten a vezetett túrákat, de a résztvevők számát a jelenlegi húsz helyett tizenöt főben korlátoznák. Emellett a túravezetést engedélyhez kötnék, és magatartási kódexet is előírnának a csoportoknak. (via The Guardian)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.