Az osztrák alkotmánybíróság úgy döntött, nem alkotmányellenes kiutasítani a külföldről finanszírozott imámokat

Nem ütközik alkotmányba a külföldről finanszírozott imámok kiutasítása Ausztriából - állapította meg csütörtöki ítéletében az osztrák alkotmánybíróság.

A 2015 óta érvényben lévő ún. iszlámtörvény tiltja, hogy külföldről finanszírozzák az Ausztriában tevékenykedő vallási vezetőket. Bár a törvény ezzel korlátozza az elismert egyházak és vallási közösségek szabadságát, az alkotmánybíróság szerint nem számít aránytalannak.

Az egyházak állami befolyástól való mentességének megőrzése mindenki érdeke – közölte a testület.

A törvény csak a külföldi államokat és azok intézményeit tiltja attól, hogy anyagilag hozzájáruljanak az ausztriai egyházak működéséhez. Külföldi magánszemélyek továbbra is adakozhatnak, ha ezzel nem korlátozzák az adott vallási közösség önállóságát.

Sebastian Kurz osztrák kancellár üdvözölte az alkotmánybíróság döntését. A kancellár bátorító jelzésnek nevezte az ítéletet, ami hozzájárulhat ahhoz, hogy „gátat szabjanak a politikai iszlámnak és a külföldi befolyásnak” Ausztriában.

Egy bécsi mecset 2017. április 14-én.Fotó: Joe Klamar/AFP

Kurz tavaly nyáron úgy döntött, hogy a politikai iszlám elleni fellépés jegyében kiutasítanak több, külföldről támogatott imámot, és bezárnak 7 mecsetet. Ez azután történt, hogy a bécsi török közösséghez kötődő egyik jelentős mecsetben a gallipoli csata jeleneteinek megelevenítéséhez gyerekeket katonaruhába öltöztettek. A mecsetek bezárásáról szóló döntést eljárási hiba miatt jogellenesnek találta a bécsi közigazgatási bíróság.

Ausztria 8,8 millió lakosa közül kb. 600 ezren muszlimok, többségük török vagy török származású. (MTI)

Hogy legyen, aki a következő polgármesterről is elmondja az igazat

A kormánymédia százmilliárdokból próbál túlharsogni minden kritikus hangot az országban, amikor pedig választás közeledik, felismerhetetlenre hajlítják a valóságot. Ha szerinted fontos, hogy valódi híreket is lehessen olvasni, akkor támogasd rendszeresen a 444 szerkesztőségét!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.