Az osztrák alkotmánybíróság úgy döntött, nem alkotmányellenes kiutasítani a külföldről finanszírozott imámokat

Nem ütközik alkotmányba a külföldről finanszírozott imámok kiutasítása Ausztriából - állapította meg csütörtöki ítéletében az osztrák alkotmánybíróság.

A 2015 óta érvényben lévő ún. iszlámtörvény tiltja, hogy külföldről finanszírozzák az Ausztriában tevékenykedő vallási vezetőket. Bár a törvény ezzel korlátozza az elismert egyházak és vallási közösségek szabadságát, az alkotmánybíróság szerint nem számít aránytalannak.

Az egyházak állami befolyástól való mentességének megőrzése mindenki érdeke – közölte a testület.

A törvény csak a külföldi államokat és azok intézményeit tiltja attól, hogy anyagilag hozzájáruljanak az ausztriai egyházak működéséhez. Külföldi magánszemélyek továbbra is adakozhatnak, ha ezzel nem korlátozzák az adott vallási közösség önállóságát.

Sebastian Kurz osztrák kancellár üdvözölte az alkotmánybíróság döntését. A kancellár bátorító jelzésnek nevezte az ítéletet, ami hozzájárulhat ahhoz, hogy „gátat szabjanak a politikai iszlámnak és a külföldi befolyásnak” Ausztriában.

Egy bécsi mecset 2017. április 14-én.Fotó: Joe Klamar/AFP

Kurz tavaly nyáron úgy döntött, hogy a politikai iszlám elleni fellépés jegyében kiutasítanak több, külföldről támogatott imámot, és bezárnak 7 mecsetet. Ez azután történt, hogy a bécsi török közösséghez kötődő egyik jelentős mecsetben a gallipoli csata jeleneteinek megelevenítéséhez gyerekeket katonaruhába öltöztettek. A mecsetek bezárásáról szóló döntést eljárási hiba miatt jogellenesnek találta a bécsi közigazgatási bíróság.

Ausztria 8,8 millió lakosa közül kb. 600 ezren muszlimok, többségük török vagy török származású. (MTI)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.