EU-s pénzből „intelligens élelmiszerlánc-biztonsági elemző rendszert” épített ki a Nébih

444 Hírlevelek
Hírleveleink házhoz visznek mindent, amit tudni kell.

Lezárta az Intelligens Élelmiszerlánc-biztonsági Elemző Rendszer (Intel) kifejlesztését a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), a 3,805 milliárd forint értékű beruházás a Széchenyi 2020 programban, az EU vissza nem térítendő támogatásból valósult meg két év alatt.

A Nébih közleménye szerint a projekt egyik kiemelt célja a hatóság meglévő adatelemző rendszereinek optimalizálása és korszerűsítése volt. A fejlesztéssel a rendszerbe áramló több és jobb minőségű élelmiszerlánc-információval javult az adatok elemezhetősége, a közöttük lévő kapcsolatok feltárása és a Nébih kockázatelemzési rendszereinek hatékonysága.

Az új rendszerrel kiépült az élelmiszerlánc egységes adatmodellje és információmenedzsmentje, ami főleg az állategészségügyi törzsadatok kezelésében hoz előrelépést, és támogatja a Nébih helyszíni ellenőrzéseit meg a tevékenység-regisztrációs folyamatokat is. A rendszer a későbbiekben elemenként tovább bővíthető, újabb élelmiszer-biztonsági szakterületekre is kiterjeszthető – írják.

Az Intel rendszerfejlesztés egy újabb fontos lépés volt a hazai élelmiszerláncban felmerülő kockázatok, aktuális problémák gyorsabb és hatékonyabb kezelése felé, az ügyféloldali folyamatok újraszervezésével és elektronizálásával csökkent az ügyintézési idő, ahogy az élelmiszerlánc-szereplők adminisztratív terhei is, emellett több központosított elektronikus ügyintézési szolgáltatáshoz is kapcsolódott a Nébih.

Az új előírásoknak megfelelően magasabb hústartalmú virsli készül a Gyulahús Kft. Kétegyházi úti telepén 2016. szeptember 29-én. A húsipari készítményben 40-ről a kötelező 51 százalékra emelkedett a hústartalom alsó határa.Fotó: Rosta Tibor/MTI

A Nébih azt írja, a projektben a Nébih mellett konzorciumi tag a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség, a vállalkozó a T-Systems Magyarország Zrt. (MTI)