Korrupció miatt őrizetbe vették a volt brazil elnököt

külföld
2019 március 21., 16:26

Csütörtökön korrupció gyanúja miatt őrizetbe vették a volt brazil elnököt, Michel Temert, aki 2018 végéig volt brazil elnök. A volt elnököt az egyes ügyészek által Dél-Amerikában valaha feltárt legkiterjedtebb politikusi korrupciós botrányának tartott Lava Jato (Autómosó) fedőnéven elhíresült nyomozás keretében vették őrizetbe São Paulóban.

Michel Temer átadja az elnökséget Jair Bolsonarónak
photo_camera Michel Temer átadja az elnökséget Jair Bolsonarónak Fotó: EVARISTO SA/AFP

Temer letartóztatásának az Angra 3 nevű atomreaktor építésével kapcsolatos korrupciós vizsgálatnak lehet köze. Ugyanakkor már elnöksége alatt is több bűncselekménnyel megvádolták, többek között korrupcióval, zsarolással és az igazságszolgáltatás félrevezetésével, de a vele szövetségben lévő kongresszusnak köszönhetően el tudta kerülni a felelősségre vonást. 

Temer korábban Dilma Rousseff alelnöke volt, azután került hivatalba, hogy Rousseffet kenőpénzek elfogadása miatt leváltották. Rousseff akkor puccsról beszélt, és azzal vádolta Temert, hogy részt vett az összeesküvésben.

Elnöksége alatt Temer egy sor megszorító intézkedést nyomott át, a nevéhez fűződik a szociális juttatások 20 évre való befagyasztása is. Végül 2 százalékosra olvadt népszerűséggel adta át hivatalát a szélsőjobboldali Jair Bolsonarónak. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.