Korrupció miatt őrizetbe vették a volt brazil elnököt

Csütörtökön korrupció gyanúja miatt őrizetbe vették a volt brazil elnököt, Michel Temert, aki 2018 végéig volt brazil elnök. A volt elnököt az egyes ügyészek által Dél-Amerikában valaha feltárt legkiterjedtebb politikusi korrupciós botrányának tartott Lava Jato (Autómosó) fedőnéven elhíresült nyomozás keretében vették őrizetbe São Paulóban.

Michel Temer átadja az elnökséget Jair BolsonarónakFotó: EVARISTO SA/AFP

Temer letartóztatásának az Angra 3 nevű atomreaktor építésével kapcsolatos korrupciós vizsgálatnak lehet köze. Ugyanakkor már elnöksége alatt is több bűncselekménnyel megvádolták, többek között korrupcióval, zsarolással és az igazságszolgáltatás félrevezetésével, de a vele szövetségben lévő kongresszusnak köszönhetően el tudta kerülni a felelősségre vonást. 

Temer korábban Dilma Rousseff alelnöke volt, azután került hivatalba, hogy Rousseffet kenőpénzek elfogadása miatt leváltották. Rousseff akkor puccsról beszélt, és azzal vádolta Temert, hogy részt vett az összeesküvésben.

Elnöksége alatt Temer egy sor megszorító intézkedést nyomott át, a nevéhez fűződik a szociális juttatások 20 évre való befagyasztása is. Végül 2 százalékosra olvadt népszerűséggel adta át hivatalát a szélsőjobboldali Jair Bolsonarónak. (Guardian)

Hogy legyen, aki a következő polgármesterről is elmondja az igazat

A kormánymédia százmilliárdokból próbál túlharsogni minden kritikus hangot az országban, amikor pedig választás közeledik, felismerhetetlenre hajlítják a valóságot. Ha szerinted fontos, hogy valódi híreket is lehessen olvasni, akkor támogasd rendszeresen a 444 szerkesztőségét!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.