Matteo Salvini abszurdnak nevezte a Fidesz néppárti felfüggesztését

Több 444 videó?
Szeretném
Orbán Viktor Matteo Salvinivel 2018. augusztus 28-án, milánói találkozójuk után.Fotó: MARCO BERTORELLO/AFP

Orbán Viktornak a jelek szerint még politikai szövetségeseit is sikerült összezavarnia. Matteo Salvini, a szélsőjobboldali Liga párt vezére, olasz belügyminiszter "abszurdnak" nevezte "Orbán Viktor felfüggesztését", mert szerinte Orbán "népe jogait, jólétét, munkáját és biztonságát védi", írja a Magyar Nemzet.

Salvini tehát úgy értékelte a történteket, hogy a Néppárt felfüggesztette a Fidesz tagságát. Lényegében ez is történt, csak a Fidesz kiharcolta, hogy az erről szóló határozatba foglalják bele, hogy mindez a Fidesz egyetértésével történt. Mindezt azután, hogy még a szerdai ülés előtt Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentette, hogy ha szavazással függesztik fel őket, akkor kilépnek. Orbán maga is arról beszélt, hogy az egész vita alatt a kezében szorongatta a kilépésről szóló levelet.

Mégis, a történtek után a Fidesz úgy magyarázta a helyzetet, hogy valójában nem is a Néppárt függesztette fel a Fidesz tagságát, hanem a Fidesz önként, önmaga függesztette fel tagságát a Néppártban.

Ezt az olvasatot az olasz politikusoknak nem sikerült beadni. Salvini mellett a másik olasz kormánypárt, az Öt Csillag Mozgalom nevében nyilatkozó Laura Ferrara EP-képviselő is a Néppárt, és nem a Fidesz döntéseként értékelte a kizárást, amit egyből bírált is. "Az EPP ismételten bizonyította álszentségét, amikor egy olyan párttal állapodott meg, amelynek a nézetei védhetetlenek" - mondta.