Salvini most azzal az emberrel húzott ujjat, aki a nápolyi maffiától sem ijedt meg

külföld
2019 március 21., 19:18

Ikonikus csata bontakozik ki éppen Olaszország belügyminisztere, és egyik legismertebb újságírója, a nápolyi maffia ügyeit leleplező Roberto Saviano között. Matteo Salvini ugyanis beperelte az írót, mert az alvilág miniszterének, illetve bolondnak nevezte őt. Saviano közölte, ő bátran áll bíróság elé, ellentétben Salvinivel, aki a szenátus háta mögé bújt, csak hogy ne vádolhassák meg emberrablással. A Saviano pártját fogók szerint Salvini most nemcsak az írót, hanem a szólásszabadságot támadja.

Roberto Saviano Olaszország egyik legismertebb újságírója, 2006-ban könyvet írt a nápolyi maffiáról Gomorra címmel, ebből tévésorozat is készült. A könyv megjelenése óta rendőri védelem alatt áll, mert a szervezett bűnözői csoportok azzal fenyegették, hogy megölik. Saviano mindig élesen kritizálta a populista olasz mozgalmakat, különösen Matteo Salvinit, az Északi Liga (Lega Nord) elnökét, aki a kormányon lévő koalíció belügyminisztere és miniszterelnök-helyettese. A szélsőjobboldali politikus bevándorláspolitikáját szégyenletesnek tartja, és konfliktusuk kicsúcsosodása is ehhez köthető. Salvini előszeretettel árasztja el a közösségi oldalakat migránsellenes tartalommal, nem telik el nap anélkül, hogy ne újságolná el büszkén, hogy éppen hány menedékkérőt nem engedtek be az országba. Saviano 2018-ban a tengerbe fulladt menekültekről posztolt, a képhez írt bejegyzésében pedig az alvilág miniszterének nevezte a szerinte velejéig romlott minisztert.

link Forrás

Mire Salvini annyira megsértődött, hogy - ezzel közvetlen életveszélybe sodorva az írót - azzal fenyegetőzött, megvonja tőle a rendőri védelmet. Azt nyilatkozta, kritizálni valakit egy dolog, de azt nem tűrheti, hogy bárki maffiózónak nevezze, ezért fontolgatja, hogy pert indít az újságíró ellen. Egy rádióműsorban azt hangoztatta, nagyon sokba kerül Saviano rendőri védelme, és ő nem is biztos benne, hogy tényleg szüksége van rá.

„Azzal, hogy egyre valószínűbbé teszi, hogy megszünteti rendőri védelmem, Salvini csak jelzi a helyem ellenségei hosszú listáján”

- írta akkor Salvini maffia-stílusban fenyeget, de én nem félek című cikkében Saviano. „Az ő ellenségei a déli olaszok, azok az olaszok, akikkel sosem foglalkozott, és akikkel soha nem is fog. Az ellenségei az Olaszországban élő afrikaiak, az Olaszországban élő indiaiak, az Olaszországban élő pakisztániak. Ellenségei azok a fiúk és lányok, akik külföldi szülőktől, Olaszországban születtek. Ellenségei azok a külföldiek, akiket ki akar rúgni Olaszországból és azok az olaszok, akiket Salvini kétségkívül ki szeretne rúgni, de akiknek maradniuk kell. Ezek között a politika és az intézmények által elfeledett olaszok között vagyok én. Úgyhogy Salvini a fenyegetőzésével pontosan oda rakott, ahova tartozom. Egy vagyok közülük és erre büszke is vagyok.”

Saviano már akkor azt mondta, a miniszter stílusa és szóhasználata a maffia stílusát idézi, és a minisztert ebben a cikkben is következetesen bolondnak nevezte. De jelezte, egyáltalán nem fél.

„Nem félek Salvinitől. Az elmúlt években szembenéztem a maffiához és a ' Ndranghetához [a calabriai maffia] tartozó emberek gyűlöletével. Szembenéztem a dél-amerikai drogkereskedőkkel. Nem félek egy bolondtól, aki néhány évvel ezelőttig még attól is félt, hogy túlságosan délre utazzon Olaszországban”.

Roberto Saviano a nápolyi maffiafőnökök, Francesco Bidognetti és Antonio Iovine ellen tanúskodik 2013 október 7-én.
photo_camera Roberto Saviano a nápolyi maffiafőnökök, Francesco Bidognetti és Antonio Iovine ellen tanúskodik 2013 október 7-én. Fotó: SALVATORE LAPORTA/Controluce/AFP

Az újságíró nemcsak bevándorlásellenessége miatt támadja Salvinit. Egy januári tweetjére reagálva emlékeztetett rá, hogy a miniszter gyanús kapcsolatokat ápol a nápolyi maffiával. Szerinte a miniszter azt harsogja, hogy leszámol a szervezett bűnözéssel, de közben Campania tartományban az a Pina Castiello segített neki szavazatokat szerezni, aki egyértelműen köthető olyan alakokhoz, akiket éppen azért ítéltek el, mert összejátszottak a bűnszövetkezetekkel. Amikor januárban délre látogatott, egy férfi kezet csókolt Salvininek. Erről Saviano csak annyit írt:

aki délen nőtt fel, pontosan tudja, hogy ez mit jelent.

Kedden aztán Ébredjetek, olaszok - demokráciánk vészhelyzetben van címmel jelent meg véleménycikke a Guardianben, melyben kétségbeejtő képet fest arról, mennyire felerősödött az országban a rasszizmus, és részletesen ír a jogállamiságot veszélyeztető folyamatokról is. Az író szerint Salvini és a Liga felelős azért, hogy csak azért megvernek egy olasz házaspár által örökbefogadott gyereket, mert sötétebb a bőrszíne. Saviano attól tart, hosszú távon tragikus következményei lesznek, hogy Salviniék ahelyett, hogy végre kezdenének valamit a gazdasággal, a mindent ellepő, patásnak lefestett migránsokkal riogatják az olaszokat.

Ugyanezen a napon a La Repubblica hasábjain jelentette be, hogy Salvini beperelte, és bíróság elé kell állnia rágalmazás miatt.

link Forrás

Azt írta, teljes mellszélességgel kiáll minden korábban tett kijelentése mellett, és derűsen, büszkén vesz részt az eljárásban. Hangsúlyozza, hogy ő, felelős állampolgárként - ellentétben Salvinivel - aláveti magát a bíróság akaratának. Az újságíró ekkor még csak feltételezte, hogy a szenátus másnap úgy dönt, nem vonják meg a miniszter mentelmi jogát, ez végül így is lett. Ha mégis megvonták volna, az lehetővé tette volna, hogy a cataniai ügyészség bíróság elé állítsa hivatali hatalommal való visszaélés, személyi szabadság korlátozása és nemzetközi konvenciók megsértése címén. Azért akarták megvádolni, mert tavaly augusztusban megakadályozta, hogy a 177 menekültek szállító, Ubaldo Diciotti nevű hajó utasai partra szálljanak a szicíliai Catanai kikötőjében. A túlzsúfolt hajón betegek és gyerekek is voltak, de ez nem hatotta meg Salvinit, aki az esetet arra használta, hogy az EU-t zsarolja. Azt mondta, csak akkor engedi kiszállni őket, ha más európai országok előre bevállalják, hogy otthont adnak nekik. Egészen addig, hosszú napokon át tartott ez a nyomasztó helyzet, míg az ügyészség emberrablás miatt végül nyomozni kezdett ellene. Végül megengedte, hogy a menekültek partra szálljanak.

Akkor azt tweetelte,

„Hallottam, hogy ügyészek érdeklődtek az adataim iránt. Hát tessék. Milánóban születtem, 1973. március 9-én. Kész vagyok rá és büszkén várom, hogy letartóztassanak, mert az olasz határ megvédéséért harcolok.”

Annyira azért mégsem várhatta, hogy felelősségre vonják, mert nem mondott le mentelmi jogáról, és a szenátus szerdai döntése után egyértelmű, hogy erre senki nem is fogja kényszeríteni.

Szerdán aztán - aznap, amikor a szenátus úgy határozott, nem vonják meg mentelmi jogát - Saviano videóban üzent a La Repubblicán. A felvételen arról beszél, nem hagyja megfélemlíteni magát, és ahányszor csak lehet, újra kimondja, hogy Salvini nemcsak bolond, de gyáva is. „Az értelmiség ellen vívott harc nem új eszköz az autoriter államot építő politikusok kezében, a populizmus erről szól. Azt mondják az embereknek, hogy értük teszik, amit tesznek, aztán átverik őket” - mondja. „Salvini bizonyította, hogy valóban bolond. Hogy gyáva. Végigcsinálom a tárgyalást. Ő elfut, én maradok. Csak a szavakkal tudok küzdeni ellene, és soha nem fogok fegyverszünetet kötni, soha nem hagyom szó nélkül egy hazugságát sem, sem azokat, amiket már kimondott, sem azokat, amiket a jövőben mond majd.”

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.