Tarlós megszüntetné a főváros közbeszerzési cégét

Több 444 videó?
Szeretném

A Fővárosi Közgyűlés jövő szerdai ülésén a Fővárosi Közbeszerzési Kft. megszüntetéséről is dönthet. Az erről szóló javaslatot Bagdy Gábor főpolgármester jegyzi, ha megszavazzák, a testület elhatározhatja a közbeszerzési kft. jogutódlással megvalósuló megszűnését a BVH Zrt.-be történő beolvadással.

A Fővárosi Közbeszerzési Kft.-t Tarlós István vezetése alatt alapította meg a Fővárosi Önkormányzat, hogy minden 150 millió forint feletti beszerzést ez a cég intézzen, Ezzel tovább centralizálták a fővárosi cégek működését. Az élére Torma Szilviát nevezték ki, aki azon I. kerületi lakosok közé tartozik, aki hihetelenül olcsón bérelhetett az önkormányzattól lakást: havi 98 ezer forintért bérelt egy 86 négyzetméteres lakást a Hess András téren, a Mátyás-templom mellett. 

Tarlós István az évértékelőnFotó: botost/444.hu

A társaság működési költségeinek optimalizálása, a szakszerű és hatékony társasági gazdálkodás elősegítése érdekében 2017. júniusában adásvétel útján került a BVH Zrt., a fővárosi városüzemeltetési holding tulajdonába, megszüntetve közvetlen önkormányzati tulajdonú társasági státuszát. Feladatkörét az elmúlt években többször módosították, utoljára 2018. március 1-jel hatállyal.

A 2018. március elsejétől hatályos értékhatárok alapján jelentősen csökkent azon eljárások és feladatok száma, amelyek a közbeszerzési kft. feladatkörébe tartoznak. Ezt a tendenciát erősíti egy központi szabályozás is.

A fővárosi önkormányzat 2019. évi költségvetése ismeretében a Főpolgármesteri Hivatal tekintetében nem merül fel olyan feladat, amely a hatályos értékhatárok alapján a társaság feladatkörébe tartozna. Ugyanakkor a fővárosi önkormányzat vonatkozásában a tervezett beszerzésekre irányuló eljárások a hivatal apparátusának fokozottabb részvételét igénylik. Továbbá a közbeszerzési kft. által - a hivatalon és az önkormányzaton kívül - más fővárosi ajánlatkérők megbízásából ellátott feladatok száma a múlt év folyamán jelentősen lecsökkent.

A javaslat szerint a fővárosi önkormányzat és a Főpolgármesteri Hivatal esetében április elseje után a közbeszerzési eljárások lefolytatását a Főpolgármesteri Hivatal feladatkörébe utalnák. A többletfeladat miatt öt fős létszámemelés szükséges. A fővárosi gazdasági társaságok - szintén az április elsejét követően kezdeményezni tervezett közbeszerzési eljárások esetében - maguk folytatnák le az eljárásokat.

Az előterjesztés szerint a közbeszerzési kft. feladatkörének fentiek szerinti csökkenésével egyidejűleg a BVH Zrt.-hez tartozó leányvállalatok közbeszerzési feladatai a megnövekedett szervezeti hatékonyságnak köszönhetően a továbbiakban a BVH Zrt. keretein belüli is racionálisan elláthatók. Tarlós István korábban már többször beszélt róla, hogy az év elején megszüntetik a közbeszerzési kft.-t. (via MTI)