Az Iszlám Állam harcosát fogták el Ferihegyen

2019 március 22., péntek 12:40

A Terrorelhárítási Központtal együttműködve a Fővárosi Nyomozó Ügyészség nyomozó ügyészei pénteken őrizetbe vették és kihallgatták azt a szír férfit, aki a gyanú szerint 

az Iszlám Állam tagjaként végzett ki embereket Szíriában.

Az ügyészségi közlemény szerint még 2018. december 30-án fogták el a Liszt Ferenc repülőtéren a 27 éves férfit, miután hamis papírokkal igazolta magát és a vele lévő nőt. Emiatt a bíróság embercsempészés bűntette és más bűncselekmény miatt felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte, valamint 3 évre kiutasította Magyarországról. Kitoloncolásra várva idegenrendészeti őrizetbe került.

Eközben derült ki a szír férfi 2016 óta az Iszlám Állam harcosa. A nemzetközi nyomozás eddigi adatai szerint a szíriai Homsz városában követett el gyilkosságokat.

"Mivel egy helyi lakos megtagadta, hogy csatlakozzon a terrorszervezethez, bosszúból és a civil lakosság megfélemlítése céljából a csatlakozást megtagadó személy mintegy 20 családtagját kivégezte. A szír állampolgár megalapozottan gyanúsítható azzal, hogy a lefejezéssel végrehajtott emberölésekben személyesen is részt vett,"

írja a Fővárosi Nyomozó Ügyészség közleményében. Az őrizetbe vett férfit minősített emberölés bűntettével elkövetett terrorcselekmény bűntette és terrorcselekmény előkészülete elkövetésével gyanúsítják.