Alig 60 évre elegendő termőtalajunk maradt a bolygón, közben az útra ömlik az illegálisan lerakott szemét Felsőszentiván határában

2019 március 24., vasárnap 18:32
196

Egy év alatt több mint 100 négyzetméteres szeméthegy gyűlt össze a Bács-Kiskun megyei Felsőszentiván határában - számolt be az RTL Híradója. A riport szerint a faluban megfelelően működik a szemétszállítás, sokan mégis a szántóföldek mellé hordják a romlott befőttet, a szükségtelenné vált műanyagjátékokat vagy a birkatetemeket.

A riport szerint korábban lőtér működött itt, az abból megmaradt gödröt kezdték szeméttel feltölteni.

Az utóbbi napokban országszerte több közterületen is önkéntesek szedték az illegálisan lerakott szemetet a Te szedd! akció keretében, és az RTL szerint Palkovics László innovációs és technológiai miniszter az akció örvén belengette, hogy a kormány súlyosbítani tervezi az illegális szemétlerakás büntetését, a jövőben ez bűncselekménynek számítana majd szabálysértés helyett.

Az illegális szemétlerakással nemcsak az a gond, hogy baromi csúnyává teszi közös tereinket, de az is, hogy rettenetes károkat okoz a növény- és állatvilágban. A felsőszentiváni eset különösen súlyos példa ugyanis az illegális szeméthegy művelés alatt élló földek közvetlen szomszédságában fekszik, így szennyezi is a használatban lévő termőtalajt.

Mindezt 2019-ben, amikor már évek óta tudjuk, és 2017-ben az ENSZ egy jelentése is megerősítette, hogy a talajromlás jelenlegi léptékével kalkulálva

kb. 60 éve van hátra a ma ismert mezőgazdaságnak.

A földkéreg felső rétegét, a mezőgazdasági művelésre alkalmas, tápanyagban dús talajt jelenleg sokkal gyorsabban merítjük ki és szennyezzük, mint amilyen gyorsan az képes lenne újratermelődni. A talaj kimerülése és romlása látszik a Gödöllői Agrártudományi Egyetem évekkel ezelőtti kutatásából, amiben kiszámolták, hogy  élelmiszer- és takarmánynövényeink ásványianyag-tartalma 30 év alatt rohamosan csökkent: a kukoricánál 31%-ra, a burgonyánál 9,52%-ra, a sárgarépánál pedig 4%-ra. A talajromlás egyébként Kínában a leggyorsabb, de az Egyesült Államokban is jelentős.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt